Lasy Państwowe często publikują materiały, dzięki którym odbiorcy mogą wzbogacić się o dodatkową wiedzę na temat polskich lasów. Niejednokrotnie leśnicy dzielili się z internautami informacjami na temat wykorzystania niektórych darów lasu w kuchni. Tak było również w przypadku wpisu na Twitterze, który opublikowali 6 września.
W związku z okresem jesiennym leśnicy poruszyli wątek dotyczący grzybów. Polacy uwielbiają grzybobrania, a wrzesień jest zazwyczaj miesiącem, kiedy każdego dnia od rana w lasach na terenie całego kraju pojawia się wielu grzybiarzy. Jedną z najbardziej popularnych i lubianych odmian jest pieprznik jadalny, czyli inaczej kurka. W twitterowym wpisie poruszono kwestię ich obróbki. Mało kto o tym wie.
Kurki od lat są przyrządzane w polskich domach na wiele sposobów. Często robi się z nich pyszne sosy, czy dodaje do jajecznicy. Leśnicy zwracają uwagę, że grzyb ten nigdy nie jest robaczywy, gdyż ma działanie przeciwpasożytnicze. Podczas obrabiania ich w kuchni warto pamiętać, że właściwości te zostają stracone w przypadku użycia soli lub w temperaturze powyżej 55 st. C.
Czytaj także: Rosja straszy Europę. To nagranie opublikował Gazprom
Leśnicy proponują alternatywę
Leśnicy zaproponowali alternatywę, która jest rozwiązaniem na właściwe użycie kurek podczas gotowania. Radzą ususzyć grzyby i używać jako przyprawę do kanapek, kasz, sosów czy sałatek. Dzięki temu nie zostaną utracone cenne właściwości, a nadal będzie to ciekawy dodatek smakowy. Wielu internautów było wdzięcznych za radę i otwarcie przyznało, że nie miało o tym pojęcia.
Wow! Dzięki wielkie nie wiedziałam - napisała internautka.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.