O tym, że nawet najbardziej kojarzone z polską kuchnią zupy nie muszą być ciężkie i tłuste wie dobrze Anna Lewandowska. Celebrytka na co dzień dba o figurę i jak mało kto słynie z doboru dietetycznych dodatków. Tym razem na kuchenny warsztat bierze zupę ogórkową. Lekki wywar przygotowuje na piersi z kurczaka.
Czytaj także: Sycący kapuśniak. Smak jak za dawnych lat
Zupa ogórkowa Anny Lewandowskiej. Potrzebne składniki:
- ok. 350 g piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- pół selera korzeniowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziemniaki
- 300 g ogórków kiszonych
- szklanka wody z ogórków kiszonych
- garść natki pietruszki
- kubeczek kremowego jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: 5 powodów, dla których warto jeść kiszonki
Zupa ogórkowa Anny Lewandowskiej. Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w paski i wraz z jarzyną skrojoną w plastry umieść na dnie garnka. Zalej zimną wodą i gotuj do miękkości z dodatkiem przypraw.
- Na tarce zetrzyj ogórki i gdy wywar będzie gotowy odcedź go i dodaj ogórki wraz zalewą i warzywami w kawałkach.
- Gotową zupę "zapraw" śmietaną lub jogurtem. Pamiętaj, by wcześniej odpowiednio zahartować nabiał, by nie było w nim nieprzyjemnych grudek. Najlepiej zrobisz to dodając do kubeczka kilka łyżek gorącej zupy i intensywnie mieszając całość. Następnie śmietanę wlej do garnka i gotuj jeszcze przez kilka minut nie doprowadzając do wrzenia.
- Zupę podawaj z pajdą świeżego chleba
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl