Jaja faszerowane to nieco lżejsza wersja przekąski na bazie majonezowego sosu. Tę wersję świątecznej potrawy na pewno docenią osoby na diecie i dbające o zdrowie.
Proponowany farsz ma jeszcze jedną zaletę. Wystarczy odrobina kulinarnej fantazji i można go wzbogacić wykorzystując resztki z lodówki.
Czytaj także: Najlepsza jajecznica. Mistrzowie dodają jeden składnik
Jaja faszerowane. Potrzebne składniki:
- 4 jajka
- pół cebuli
- 2 pieczarki
- kawałek świeżej papryki
- łyżka jogurtu naturalnego
- szczypiorek
- sok z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Czytaj także: Przepyszny wrap w 5 minut. Wystarczy kilka składników
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaja faszerowane. Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka na twardo. Przekrój na pół i wydrąż żółtko.
- Żółtka rozgnieć widelcem i wrzuć do miseczki.
- Pieczarki pokrój na drobno i podduś na patelni z odrobiną soli i masła. Gotowe posiekaj i dodaj do żółtek.
- Do miski wrzuć resztę składników i dokładnie wymieszaj na gładką masę. Jeżeli wolisz zrobić to naprawdę dokładnie, można użyć blendera.
- Do gotowej masy dodaj przyprawy i drobniutko pokrojoną paprykę oraz cebulę. Oba składniki dodadzą chrupkości i koloru do gotowego farszu.
- Farsz delikatnie nakładaj łyżeczką w zagłębienie ugotowanej połówki jajka.
- Gotowe jaja wyłóż obok tych z majonezem na półmisek i posyp świeżym szczypiorkiem.
Czytaj także: Pascha Magdy Gessler. Odrobina luksusu na Wielkanoc