Chlebek wielkanocny, a raczej osterbrot bardziej przypomina polską chałkę, aniżeli tradycyjny chleb. Jest słodki, miękki i uwielbiają go nawet dzieci. Przygotowanie nie zajmuje długo, a z pewnością będzie urozmaiceniem na niejednym polskim stole. Wypróbuj go u siebie, goście będą wniebowzięci!
Chlebek wielkanocny osterbrot. Składniki:
- 500 ml mleka (letniego)
- 80 g drożdży
- 120 g tłuszczu (oryginalnie: smalec wymieszany z margaryną)
- 120 g cukier
- 1 jajko
- 2 żółtka
- rum
- cytryna
- trochę białego wina
- 1,2 kg pszennej mąki
- 1,50 łyżeczki soli
- 1 żółtko do posmarowania
- dowolne dodatki: np. płatki migdałów
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Chlebek wielkanocny osterbrot. Wykonanie:
- Mleko, drożdże, tłuszcz, cukier, jajko, żółtka i dodatki smakowe (bez soli!) wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
- Następnie dodać mąkę z solą i wyrobić gładkie ciasto.
- Włożyć je do naczynia, przykryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu.
- Po ponownym wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść i formować następnie bochenki lub strucle.
- Umieścić w foremkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
- Posmarować następnie wierzch roztrzepanym żółtkiem, posypać dodatkami i piec ok. 40 min. w temperaturze 180 °C.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl