Lubisz nietypowe połączenia? To dobrze, bo o takim jeszcze nie słyszałeś. Zupa-krem z pieczonych buraków i malin to połączenia idealne.
Doskonale sprawdzi się podczas upalnych ostatnich dni wakacji. Dzieci również będą nią zachwycone ze względu na słodko kwaśny posmak. Jest prosta i dość szybka w wykonaniu.
No i warto wspomnieć również o tym, że to bogactwo witamin i minerałów. Buraki to skarbnica żelaza, potasu, magnezu, wapnia, fosforu i miedzi, a maliny z kolei są bogate w witaminy C i E (naturalne antyoksydanty), witaminy z grupy B: B1, B2, B6 czy kwas foliowy.
Zupa-krem z pieczonych buraków i malin. Składniki:
- 500 ml bulionu
- 500 g czerwonych buraków
- 100 g malin (mogą być mrożone)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- pieprz
- sól
Dodatkowo/opcjonalnie:
- 4 kawałki sera gorgonzola
- świeża natka pietruszki
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Zupa-krem z pieczonych buraków i malin. Sposób przygotowania:
- Buraki o jednakowej wielkości umyć ze skórką i dokładnie osuszyć.
- Następnie każdego osobno owinąć folią aluminiową i luźno ułożyć na blasze uprzednio rozgrzanego piekarnika.
- Piec 1-2 godziny w temperaturze 180 stopni (czas ten zależny jest od wielkości i rodzaju buraka. W odpowiednio upieczonego buraka łatwo wchodzi ostrze noża).
- Ostudzone buraki obrać i pokroić na niewielkie kawałki.
- W garnku na maśle podsmażyć cebulę i drobno posiekany czosnek.
- Następnie należy dodać buraki do malin.
- Całość zalać bulionem, przykryć i gotować około 15 minut.
- Zupę należy zblendować na jednolitą konsystencję i doprawić do smaku.
- Dodatkowo można przetrzeć przez sito.
- Jeśli zupa jest zbyt gęsta to można dolać troszkę wody lub bulionu.
Koniec roboty. Smacznego!