Sałata to warzywo świetnie nam znane. Zwykle podajemy ją mało oryginalnie, podążając wiernie za utartymi schematami. Kładziemy listek na kanapce lub dodajemy do prostych sałatek. Jak się okazuje, potencjał tej rośliny jest o wiele większy. Niewiele osób wie, że sałata może smakować wyśmienicie także na ciepło, np. z grilla.
Przepis na grillowaną sałatę. Potrzebne składniki
- 3 główki sałaty rzymskiej
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Przepis na grillowaną sałatę. Sposób przygotowania
- Sałatę umyj, osusz, a każdą główkę przekrój wzdłuż na pół.
- Połówki nasmaruj od wewnątrz oliwą, natrzyj przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Tak przygotowaną sałatę ułóż na ruszcie i grilluj po kilka minut z każdej strony, aż warzywo lekko zmięknie, a brzegi staną się złocisto-brązowe.
- Przed podaniem sałatę skrop sokiem z cytryny.
Czytaj także: Przepis na kawę Marocchino. Włosi ją uwielbiają
Grillowaną sałatę można spożywać jako samodzielne danie z ulubionym sosem lub podawać jako dodatek, np. do mięsa. Potrawę tę można też przygotować na patelni grillowej - w dokładnie ten sam sposób. Smacznego!