Podczas gdy latem stawiamy na dania lekkie i delikatne w smaku, to jesienią pozwalamy już sobie na potrawy zdecydowanie bardziej aromatyczne. W ciepłe wakacyjne dni najlepiej smakuje sałatka z grillowaną piersią z kurczaka, natomiast gdy robi się chłodniej, nieco inaczej przyrządzamy to mięso.
Aby przełamać kuchenną nudę, warto zapoznać się z nietypowym przepisem na piersi z kurczaka duszone pod obierkami cebuli. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a danie z pewnością zaskoczy domowników.
Składniki
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 3 duże cebule
- 4 szklanki wody
- 3 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka chili w proszku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Na głęboką patelnię wlej litr wody, czyli około cztery szklanki. Wrzuć do niej obierki z cebuli i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie woda nabierze charakterystycznego pomarańczowego koloru. Następnie wyłów obierki z wody i odstaw je do miseczki. W następnej kolejności wrzuć do wody liście laurowe, chili oraz szczyptę soli i pieprzu. Na dnie patelni połóż piersi z kurczaka – woda powinna je w całości przykrywać. Na mięsie poukładaj wyciągnięte uprzednio z wody ugotowane obierki z cebuli i dorzuć czosnek. Piersi duś pod przykryciem na średnim ogniu przez około 20 minut.
Tak przygotowane piersi z kurczaka będą soczyste i niezwykle aromatyczne. Zyskają również z wierzchu pomarańczowy kolor. Uduszone w ten sposób mięso można podawać z pieczonymi ziemniaczkami czy puree z ziemniaków. Jeśli chodzi o podanie i dodatki do drugiego dania, to w zasadzie nic nas nie ogranicza. Przepis jest prosty i szybki, a raz przygotowany będziecie chcieli powtarzać.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.