Żurek to jedna z tradycyjnych potraw podawanych w Wielkanoc. Sekret tej zupy tkwi w dobrym zakwasie. Nieodłącznym elementem jest też biała kiełbasa, często wędzonka i oczywiście jajko. Zanim zabierzemy się za gotowanie, warto wiedzieć, czego unikać.
Czytaj także: Zakazane na wielkanocnym stole. Gessler mówi dlaczego
Magda Gessler ostrzega, jakich błędów nie popełniać podczas przyrządzania żurku. To, na co uczula restauratorka może zepsuć cały gar zupy. Przede wszystkim zakwas i odpowiednie mięso. Jak zauważa gwiazda TVN, żurek w odróżnieniu od barszczu białego, opiera się na zakwasie żytnim, nie pszennym!
Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki! - powiedziała "Faktowi" Magda Gessler.
Kolejnym składnikiem jest śmietana. Jak radzi Gessler, w Wielkanoc unikajmy jej w żurku. Dzięki temu zupa będzie chudsza i bardziej kwaśna:
I bardzo ważne, nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany! Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku - dodaje restauratorka.
To, co może zepsuć tradycyjną potrawę jest również nieodpowiednie mięso. Wiadomo, że do żurku dodajemy często białą lub szarą kiełbasę. Gessler doradza tę drugą, która idealnie sprawdzi się do wywaru. Kiełbaska musi być dobrze zaparzona. Unikajmy tych z różowym odcieniem. Mają w sobie dużo soli peklowanej.
Koniecznie musi to być dobrze zaparzona biała, wręcz szara, kiełbasa! - doradziła Magda Gessler.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.