Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Nigdy nie jedz na śniadanie. Najgorsza decyzja

152

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dlatego powinno składać się ze zdrowych produktów. Wiele osób rozpoczyna dzień od tosta lub kanapki z pszennego pieczywa, co nie jest najlepszym pomysłem. Dowiedz się, dlaczego lepiej unikać jedzenia białego chleba na śniadanie.

Nigdy nie jedz na śniadanie. Najgorsza decyzja
Zrezygnuj z tego pieczywa na śniadanie (Getty Images)

Pszenny chleb ma w sobie dużo mniej błonnika pokarmowego i składników mineralnych, ponieważ zostały one usunięte podczas obróbki ziarna. Najmniej cennych elementów zawiera biały chleb w plastikowym opakowaniu. Jeżeli nie wyobrażasz sobie śniadania bez pieczywa, lepiej sięgnij po produkt pełnoziarnisty.

W chlebie z supermarketu znajdziemy sporo soli, a jej nadmiar w diecie przyczynia się m.in. do rozwoju osteoporozy, kamicy nerkowej i raka żołądka. Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienna dawka soli nie powinna przekraczać 5 gramów.

Poza chlebem w śniadaniu często pojawia się szynka i ser, a te produkty również zawierają sól. Taki zestaw prawie w całości uzupełni ilość sodu, której potrzebuje nasz organizm w ciągu dnia. Jeżeli nie chcesz rezygnować z jedzenia na śniadanie, lepiej wybierz produkt z pełnego ziarna i żywność o znikomej zawartości soli.

Pamiętajmy, że regularne spożywanie pszennego chleba funduje nam również dodatkowe kilogramy. W tego typu wyrobach piekarniczych znajdziemy dużą ilość węglowodanów prostych, cukru rafinowanego, soli i konserwantów. Po zjedzeniu białego chleba następuje nagły wzrost stężenia glukozy w organizmie, co powoduje odkładanie się tłuszczu.

Deficyt niezbędnych dla organizmu składników odżywczych w białym chlebie sprawia, że godzinę po śniadaniu znowu czujemy się głodni. Dlatego lepiej wybrać chleb pełnoziarnisty, który pozostawia uczucie sytości na dłuższy czas.

Osoby wrażliwe na gluten powinny ograniczyć lub całkowicie zrezygnować z białego pieczywa. Spożywanie pszennego chleba przy nietolerancji glutenu, może wywołać biegunkę, wymioty, wodnisty katar, zmiany skórne, wstrząs anafilaktyczny lub skurcz oskrzeli.

Nadmiar białego pieczywa nawet w diecie osób zdrowych zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2, chorób serca i nadciśnienia. Warto o tym pamiętać podczas przygotowywania śniadania.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić