Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Nigdy nie płucz truskawek samą wodą. Nagminny błąd

136

Krajowe truskawki są już dostępne zarówno w sklepach, jak i na straganach. Wielu Polaków decyduje się na zakup tych pysznych owoców. Przed spożyciem chyba każdy opukuje truskawki. Problem w tym, że większość osób robi to źle.

Nigdy nie płucz truskawek samą wodą. Nagminny błąd
Truskawki (Getty Images, Ana Rocio Garcia Franco)

Truskawki w sklepach można spotkać praktycznie przez cały rok. Najczęściej stykamy się jednak z importowanymi owocami. Za najsmaczniejsze uznawane są natomiast polskie truskawki. Fakty są takie, że potrafią one zachwycać podniebienia nawet wybrednych osób.

Warto wspomnieć, że truskawki to świetne źródło witamin i owoców. Jeżeli pochodzą z własnego ogródka lub jakiegoś sprawdzonego źródła, to do oczyszczenia najczęściej wystarczy zimna woda.

Te, które nabywamy na straganach czy w sklepach, przed spożyciem powinny przejść zdecydowanie dłuższą drogę. Wszystko po to, by pozbyć się chemii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: "Halo Polacy". Wyjątkowy region Chorwacji. "Tam nie może brakować atrakcji"

Serwis stronakuchni.pl spostrzega, że woda co prawda zmyje resztki ziemi, jednak nie poradzi sobie z pestycydami. Należy założyć, że truskawki mogły być pryskane chemią. Właśnie dlatego warto poświęcić trochę czasu na to, by odpowiednio je przygotować do zjedzenia.

Wielu doświadczonych konsumentów poleca płukanki z produktów, które każdy z nas ma w domu. Mowa o sodzie oczyszczonej i occie - zaznacza wspomniany serwis.

Jak pozbyć się chemii z truskawek?

Roztwory zasadowe i kwasowe pozwalają na to, by pozbyć się szkodliwych bakterii. Metoda postępowania jest bardzo prosta.

Najpierw należy namoczyć truskawki w mieszance wody z octem, w proporcji 3:1. Owoce powinny poleżeć w roztworze do 5 minut. Następnie przekładamy je do mieszanki wody z sodą oczyszczoną, najlepiej w proporcji 1 łyżeczka na 1 litr wody. Po takich kąpielach dobrze jest je przepłukać i osuszyć - wyjaśnia stronakuchni.pl.

A jak można dowiedzieć się, czy truskawka była pryskana? Jeżeli owoce miały kontakt z chemią, to woda zazwyczaj staje się mętna.

Autor: MDO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić