Truskawki w sklepach można spotkać praktycznie przez cały rok. Najczęściej stykamy się jednak z importowanymi owocami. Za najsmaczniejsze uznawane są natomiast polskie truskawki. Fakty są takie, że potrafią one zachwycać podniebienia nawet wybrednych osób.
Warto wspomnieć, że truskawki to świetne źródło witamin i owoców. Jeżeli pochodzą z własnego ogródka lub jakiegoś sprawdzonego źródła, to do oczyszczenia najczęściej wystarczy zimna woda.
Te, które nabywamy na straganach czy w sklepach, przed spożyciem powinny przejść zdecydowanie dłuższą drogę. Wszystko po to, by pozbyć się chemii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Serwis stronakuchni.pl spostrzega, że woda co prawda zmyje resztki ziemi, jednak nie poradzi sobie z pestycydami. Należy założyć, że truskawki mogły być pryskane chemią. Właśnie dlatego warto poświęcić trochę czasu na to, by odpowiednio je przygotować do zjedzenia.
Wielu doświadczonych konsumentów poleca płukanki z produktów, które każdy z nas ma w domu. Mowa o sodzie oczyszczonej i occie - zaznacza wspomniany serwis.
Jak pozbyć się chemii z truskawek?
Roztwory zasadowe i kwasowe pozwalają na to, by pozbyć się szkodliwych bakterii. Metoda postępowania jest bardzo prosta.
Najpierw należy namoczyć truskawki w mieszance wody z octem, w proporcji 3:1. Owoce powinny poleżeć w roztworze do 5 minut. Następnie przekładamy je do mieszanki wody z sodą oczyszczoną, najlepiej w proporcji 1 łyżeczka na 1 litr wody. Po takich kąpielach dobrze jest je przepłukać i osuszyć - wyjaśnia stronakuchni.pl.
A jak można dowiedzieć się, czy truskawka była pryskana? Jeżeli owoce miały kontakt z chemią, to woda zazwyczaj staje się mętna.