Schłodzone pomidory nieodwracalnie stracą swój smak. Wszystko dlatego, że elementy DNA, które są za niego odpowiedzialne, zostają "zabite" w niskich temperaturach. Właśnie dlatego nie należy chować ich do lodówki.
Na nic zda się ich ogrzanie. Mimo że pozornie powrót pomidorów do temperatury pokojowej poprawia ich smak, to nadal będą smakowały gorzej niż pierwotnie. Chemiczny proces, który odpowiada za zmianę smaku porównano do symfonii odgrywanej w filharmonii.
To tak jakbyście nagle z orkiestry wyłączyli wszystkie instrumenty smyczkowe. Muzyka będzie grała dalej, ale już nie taka sama - skomentował Harry Klee, główny autor badań.
Pomidory nie są jedynymi, których nie powinno się przechowywać w lodówce. Chociaż ich skład chemiczny aż tak się nie zmieni, odradza się trzymania w zimnie pieczywa, cebuli, awokado i miodu - informuje news.com.au.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.