Pierogi zbójnickie są bardzo aromatyczne, delikatne i pożywne. Farsz składa się z głównie ziemniaków, kapusty i boczku, ale można go urozmaicić wędzonym serem lub ulubioną kaszą.
Pierogi zbójnickie. Potrzebne składniki:
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- szklanka gorącej wody,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka masła
Na farsz:
- 300 g ziemniaków,
- 100 g kiszonej kapusty,
- 20 g boczku wędzonego,
- 50 g słoniny,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- sól i pieprz do smaku
Pierogi zbójnickie. Sposób wykonania:
- do miski przesiej mąkę i dodaj do niej sól
- dodaj masło, żółtko i wymieszaj
- do miski dolej gorącej wody i bardzo szybko zagnieć ciasto (trzeba robić do ostrożnie, ciasto będzie bardzo ciepłe)
- ciasto będzie miało dobrą konsystencję, jeśli po wyrobieniu w środku pojawią się pęcherzyki powietrza
- ciasto przykryj ściereczką i zabierz się za farsz
- kiszoną kapustę posiekaj, dodaj do niej majeranek i przesmaż na pateln
- ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i przeciśnij przez praskę (lub dobrze rozgnieć widelcem)
- boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni
- dodaj posiekaną cebulę i podsmaż
- wszystkie składniki na farsz wymieszaj i dopraw
- ciasto na pierogi cienko rozwałkuj i wykrawaj z niego kółka
- do każdego z krążków nałóż po łyżce farszu i zalep
- w dużym garnku zagotuj wodę
- kiedy woda się zagotuje posól ją i dolej odrobinę oleju (dzięki temu pierogi nie będą się sklejały)
- zacznij wkładać do środka pierogi
- pierogi gotuj przez 3-4 minuty od wypłynięcia
- podawaj okraszone cebulą, podsmażonym boczkiem lub śmietaną
Zobacz także: Zapiekanka z łososiem na bazie ziemniaków. Miłośnicy ryb będą pozytywnie zaskoczeni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl