Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Nowa wersja klasyki. Pierogi zbójnickie

17

Jeśli jesteś fanem pierogów, ale znudziły ci się ruskie lub z mięsem to koniecznie spróbuj pierogów zbójnickich. Są pełne ziemniaków, boczku i kiszonej kapusty. To góralskie danie będzie doskonałe na nadchodzącą zimę.

Nowa wersja klasyki. Pierogi zbójnickie
Pierogi zbójnickie. (Pixabay)

Pierogi zbójnickie są bardzo aromatyczne, delikatne i pożywne. Farsz składa się z głównie ziemniaków, kapusty i boczku, ale można go urozmaicić wędzonym serem lub ulubioną kaszą.

Pierogi zbójnickie. Potrzebne składniki:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • szklanka gorącej wody,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka masła

Na farsz:

  • 300 g ziemniaków,
  • 100 g kiszonej kapusty,
  • 20 g boczku wędzonego,
  • 50 g słoniny,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • sól i pieprz do smaku

Pierogi zbójnickie. Sposób wykonania:


  • do miski przesiej mąkę i dodaj do niej sól
  • dodaj masło, żółtko i wymieszaj
  • do miski dolej gorącej wody i bardzo szybko zagnieć ciasto (trzeba robić do ostrożnie, ciasto będzie bardzo ciepłe)
  • ciasto będzie miało dobrą konsystencję, jeśli po wyrobieniu w środku pojawią się pęcherzyki powietrza
  • ciasto przykryj ściereczką i zabierz się za farsz
  • kiszoną kapustę posiekaj, dodaj do niej majeranek i przesmaż na pateln
  • ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i przeciśnij przez praskę (lub dobrze rozgnieć widelcem)
  • boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni
  • dodaj posiekaną cebulę i podsmaż
  • wszystkie składniki na farsz wymieszaj i dopraw
  • ciasto na pierogi cienko rozwałkuj i wykrawaj z niego kółka
  • do każdego z krążków nałóż po łyżce farszu i zalep
  • w dużym garnku zagotuj wodę
  • kiedy woda się zagotuje posól ją i dolej odrobinę oleju (dzięki temu pierogi nie będą się sklejały)
  • zacznij wkładać do środka pierogi
  • pierogi gotuj przez 3-4 minuty od wypłynięcia
  • podawaj okraszone cebulą, podsmażonym boczkiem lub śmietaną
Zobacz także: Zapiekanka z łososiem na bazie ziemniaków. Miłośnicy ryb będą pozytywnie zaskoczeni
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kiedy przycinać perowskię? Termin jest kluczowy
"Nie miał szans". Jest nagranie z kolizji motocyklisty w Warszawie
Napięta sytuacja w Turcji. Przedłużono zakaz zgromadzeń
Malowali swastyki na banerach wyborczych. Szuka ich policja
Wpadł do szamba. Nie żyje młody mężczyzna
Przyłapany na obwodnicy Trójmiasta. Nagranie niesie się po sieci
Akcja na Jaszczurówce. Wolontariusze pomagają żabom pokonać ulicę
Zwłoki na poddaszu. Tragedia w Płocku
Groza w Wiedniu. Natychmiast przerwali transmisje
Kreml o rozmowach z USA. Pozostanie tajemnicą
Smutny widok w polskich lasach. Problem narasta wiosną
Papież mógł umrzeć. Poruszająca relacja lekarza
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić