lekki deszcz
Warszawa
13°

Nowe święto w polskim kalendarzu. Pomyśleć, że miał to być zwykły żart

5

Zaczęło się od zwykłego dowcipu jednego z internautów, w efekcie dzień serka wiejskiego na stałe zagościł 30 grudnia w kalendarzach. Okazuje się, że po świątecznym obżarstwie z pozoru nieważne święto, sprawdza się całkiem dobrze.

Nowe święto w polskim kalendarzu. Pomyśleć, że miał to być zwykły żart
Nie każdy o tym wie. Święto serka wiejskiego obchodzą Polacy (wikimedia commons)

Nie tylko miłośnicy internetowych pranków cieszą się z kariery, jaką w polskim Internecie zrobił Dzień serka wiejskiego.

To specjalne wyróżnienie dla bogatej w nabiał przekąski ucieszyło także marketingowców, którzy znaleźli nowy sposób na promocję swojskiego produktu. Ale historia nietypowego święta jest o wiele bardziej zaskakująca.

Okazuje się, że jej historia sięga już 2012 roku. Tak opisuje ją portalspożywczy.pl:

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak wybrać twaróg na sernik?
NA ŻYWO
Jego geneza wiąże się z humorystycznym wpisem jednego z twórców serwisu Nonsensopedia, który w 2012 roku uzupełnił kalendarz świąt nietypowych, oznaczając datę 30 grudnia jako Dzień Serka Wiejskiego. Pomysł spotkał się z dużym zainteresowaniem mediów, co spowodowało rozpowszechnienie informacji o święcie i przyczyniło się do jego utrwalenia - czytamy na stronie portalu.

Jak podkreślają autorzy artykułu, zabawne święto doskonale wpisało się w kalendarz i potrzeby konsumentów.

Po obfitym ucztowaniu świąt Bożego Narodzenia konsumenci z przyjemnością i ochotą sięgają po lekki posiłek w postaci pożywnego serka wiejskiego - przekonują we wspomnianym tekście.

Producenci serków wiejskich podkreślają, że stworzony przez nich i wypromowany produkt, choć pod różnymi markami na polskich stołach gości już od ponad 30 lat, a swoją premierę miała w 1992 roku.

Ale historia twarogu z krowiego mleka o ziarnistej konsystencji ma o wiele dłuższą tradycję i sięga 9000 lat p.n.e. Wszystko zaczęło się na Bliskim Wschodzie, gdzie zaczęto podgrzewać zsiadłe mleko i cedzić je w celu uzyskania białego sera. W VI wieku zaczęto dodawać do twarogu sól, chłodzić oraz przetapiać.

Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Stosujesz zasadę 5 sekund? Mikrobiolog sprawdził, czy działa
Emerytura abp Gądeckiego w willi wyremontowanej za 5 mln zł. Tynki jak w Wersalu
Pokazał nagranie z Tatr. "Szansa jedna na milion"
Najmłodsze dzieci w Watykanie. O ich los zadbał papież Franciszek
Śmiertelne zatrucie w szpitalu psychiatrycznym. Dwie osoby w rękach policji
Ma 66 lat. Niemka właśnie urodziła dziesiąte dziecko
Kilkuletni chłopiec zmarł na wakacjach. Znaleziono go w basenie
"Po 24 tyg. nie ma aborcji, a poród". Ginekolodzy apelują o jasną wykładnię w sprawie przerywania ciąży
Ktoś podpalił zabytkową dzwonnicę w Warszawie. Trwa akcja gaśnicza
Prowadziła po alkoholu, w wypadku zginęło jej dziecko. Kobieta usłyszała prawomocny wyrok
Wiadomo, który piłkarz chce przejąć numer Lionela Messiego
Gerard Pique płakał na sali sądowej
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić