Żółciak siarkowy wyróżnia się nie tylko wieloma właściwościami prozdrowotnymi, ale także pysznym, wyrazistym smakiem. Występuje głównie w lasach liściastych i mieszanych. Dzięki charakterystycznej żółto-pomarańczowej barwie nie sposób pomylić go z innym grzybem. Lasy Państwowe zaproponowały właśnie smakowite i sycące danie z młodych owocników żółciaka. Zakochają się w nim nie tylko wegetarianie!
Czytaj także: Pizza po koreańsku. Włoska uczta w azjatyckim stylu
Przepis na nuggetsy z żółciaka siarkowego. Potrzebne składniki
- 1 kg żółciaka siarkowego
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
- 1,5 szklanki bułki tartej
- Sól, pieprz, ulubione zioła
- Olej do smażenia
Przepis na nuggetsy z żółciaka siarkowego. Sposób przygotowania
- Grzyby dokładnie oczyść, umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 - 2 cm
- W garnku zagotuj wodę, grzyby wrzuć do wrzątku i gotuj przez około 10-15 minut bez przykrycia (uwaga, podczas gotowania może uwalniać się zapach siarki)
- Żółciaki odsącz i ostudź
- Jajka roztrzep z dodatkiem mleka lub śmietanki oraz przypraw
- Plastry grzybów zamocz w jajku, a następnie obtaczaj w bułce tartej
- Smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru
Gotowe kotleciki najlepiej podawać na ciepło z dodatkiem ulubionego dipu lub surówki. Dla uzyskania jeszcze bardziej wyrazistego smaku i chrupkości do panierki można dodać ziarenka sezamu. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.