Ugotowane szparagi można dodawać do sałatek, mięs, pizzy, a nawet frittaty. Równie świetnie smakują w towarzystwie makaronu z boczkiem czy szynką parmeńską.
Przepis na makaron ze szparagami. Potrzebne składniki:
- Pęczek zielonych szparagów
- 400 g makaronu penne
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki siekanej bazylii lub pietruszki
- Sól i świeżo tarty pieprz do smaku
Przepis na makaron ze szparagami. Sposób przygotowania:
- Umyj szparagi i odkrój drewniane końcówki
- Pokrój szparagi na kilkucentymetrowe kawałki
- Ugotuj 3 litry wody, dodaj sól
- Szparagi gotuj 2 minuty
- Wyciągnij kawałki szparagów łyżką cedzakową
- Do tej samej wody wrzuć makaron
- Gotuj go 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu
- W szerokim rondlu rozgrzej masło
- Dodaj pokrojony czosnek i po chwili wrzuć ugotowane wcześniej szparagi
- Dodaj makaron i wodę z makaronu
- Mieszaj, aż powstanie aksamitny sos
- Wsyp parmezan i posiekaną zieleninę, przypraw pieprzem
I gotowe! Dzięki odpowiednio krótkiemu gotowaniu szparagów są one kruche, a nie nitkowate.
Zobacz także: Jak wybrać najlepsze szparagi?