Kofty można zrobić z dowolnego rodzaju mięsa mielonego (zazwyczaj jagnięcego, wołowego, baraniego, rzadziej kurzego). Świetnie sprawdzają się jako szybki i prosty obiad. Jeśli nie planujesz wyjazdu na wakacje, możesz poczuć orient w kuchni. Niebo w gębie!
Przepis na kofty. Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1/3 łyżeczki chili pieprzu cayenne
- 1/3 łyżeczki imbiru mielonego
- 1/3 natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka soli morskiej
- olej
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Przepis na kofty. Wykonanie
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, natkę pietruszki siekamy.
- Do mięsa mielonego dodajemy cebulę, natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Wyrabiamy dłonią na gładką masę.
- Wilgotnymi dłońmi formujemy z mięsa podłużne kofty i nabijamy na patyczki bambusowe do szaszłyków, które wcześniej moczymy w wodzie, aby nie spaliły się podczas pieczenia.
- Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu delikatnie olejem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika z włączonym grillem lub z górną grzałką opiekacza.
- Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200-220 stopni Celsjusza.
- Podajemy z sosem czosnkowym lub tzatzikami i surówką.
Nasze kofty są już gotowe. Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl