Co najlepiej zrobić z sera feta? Pieczona feta z dodatkami to danie, które przypadnie do gustu niemal każdemu. Słynny rodzaj sera z trzema innymi składnikami idealnie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Smakuje wybornie, wygląda luksusowo, a co najważniejsze... przyrządzisz go ekspresowo!
Przepis na pieczoną fetę z dodatkami - lista składników
- kostka prawdziwego sera feta (np. Elios)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sezamu
- 2/3 figi (świeżej)
- łyżeczka oliwy
- tymianek lub rozmaryn (dla dodania smaku, wedle uznania)
Przepis na pieczoną fetę z dodatkami - sposób przygotowania
- Do naczynia żaroodpornego wkładamy fetę.
- Polewamy ser miodem.
- Posypujemy sezamem.
- Figi kroimy na ćwiartki.
- Układamy owoce wokół sera feta.
- Wszystko posypujemy przyprawami (wedle uznania).
- Na górę lejemy oliwę.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 110 stopni.
- Pieczemy 15 minut.
- Gotowe!
Danie najlepiej smakuje na ciepło. Można je podawać z ulubionym pieczywem.
Zobacz także: Sałatka grecka. Pomysł na szybką i lekką kolację
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl