Truskawki pojawiają się na stołach pod rozmaitymi postaciami. Jeżeli chodzi o serwowanie tych owoców, to ograniczeniem jest tak naprawdę tylko wyobraźnia. Można zdecydować się na najprostszą formę i po prostu postawić umyte truskawki na stole.
Ale można też wysilić się nieco mocniej. Nie brakuje takich, którzy przyrządzają koktajle truskawkowe, sałatki owocowe, drożdżówki z truskawkami czy też ciasta z truskawkami.
Truskawki to bardzo zdrowe owoce. Zazwyczaj przed ich zjedzeniem odcinamy szypułki, a następnie wyrzucamy do kosza. Czy to właściwe postępowanie?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Brytyjska dietetyczka i absolwentka University of Surrey Lily Soutter uważa, że to wielki błąd. Przeprowadzone przez nią badania wskazują na to, że do diety jak najbardziej warto włączyć nie tylko czerwoną, ale również i zieloną część truskawek.
Mniej znany jest fakt, że szypułki także zawierają przeciwutleniacze - przekazała badaczka, cytowana przez leicestermercury.co.uk.
Szypułki chronią więc przed działaniem wolnych rodników. To oznacza, że spowalniają procesy starzenia się, pozytywnie wpływają na kondycję skóry, a także na odporność organizmu.
Dotyczy to przede wszystkim świeżych listków. Te starsze mają zdecydowanie mniej wartości odżywczych.
Jak jeść szypułki od truskawek?
Truskawki mają w sobie bardzo dużo witaminy C. Zjedzenie około 80 gramów tych owoców pozwala na zaspokojenie dziennego zapotrzebowania na wspomnianą witaminę.
Truskawki z szypułkami można jeść na surowo. Są jednak też inne propozycje, które warto rozważyć.
Szypułki możesz wykorzystywać do robienia koktajli. W przypadku truskawkowego napoju po prostu zmiksuj całe owoce, bez ich wcześniejszego obierania. Sprawdzą się także jako dodatek do koktajli warzywnych oraz sałatek - podkreśla serwis kobieta.gazeta.pl.