Ogórki kiszone są bardzo proste w przygotowaniu. Aby wyszły odpowiednio chrupiące i kwaśne, trzeba pamiętać o kilku niezbędnych składnikach. Przygotowaliśmy przepis, dzięki któremu przetwory zawsze się udadzą i będą smakować jak u babci.
Ogórki kiszone. Potrzebne składniki:
- ogórki gruntowe
- kilka ząbków czosnku (mogą nie być obrane)
- łodygi kopru wraz z baldachimem
- korzeń chrzanu
- liście dębu/wiśni/chrzanu/czarnej porzeczki (może być tylko jeden rodzaj)
- sól kamienna
- woda
- umyte i wyparzone słoiki (litrowe)
Ogórki kiszone. Sposób przygotowania
- ogórki dokładnie umyj i wymocz w wodzie przez około 2-3 godziny
- ogórki powkładaj do słoików - pionowo i bardzo ścisło
- do każdego słoika włóż 2-3 ząbki czosnku (w zależności od wielkości), kawałek chrzanu i łodygę kopru
- na wierzchu ułóż 2-3 liście z wybranego rodzaju
- przygotuj zalewę: do wody dosyp sól kamienną i zagotuj. Na każdy litr wody potrzebna jest kopiasta łyżka soli
- przygotowane wcześniej ogórki zalej wrzątkiem (na jeden litrowy słoik wystarczy około 0,5 litra zalewy)
- każdy słoik dokładnie zakręć i odstaw w ciepłym miejscu do góry dnem
- po około 12 godzinach ogórki powinny być zawekowane. Można je wtedy odstawić w suche i chłodne miejsce
I gotowe! Jeśli spodobał ci się nasz przepis na domowe ogórki kiszone, to koniecznie sprawdź, jak przygotować pyszne kotlety schabowe oraz rosół.
Zobacz także: Przepis na marynowane kurki
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: