Ciasteczka z masłem orzechowym i preclem to prawdziwe niebo w gębie! Są słono-słodkie, kruche, nieobciążające. A doskonale zaspokajają ochotę na słodkie. Nic, tylko jeść!
Ciasteczka z masłem orzechowym i preclem. Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru białego
- 100 g cukru brązowego
- 200 g masła orzechowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 200 g białej czekolady
- precelki
Ciasteczka z masłem orzechowym i preclem. Wykonanie:
- Masło wyciągamy około 2 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania ciastek, aby było miękkie.
- Przekładamy masło oraz masło orzechowe do miski.
- Dodajemy biały oraz brązowy cukier.
- Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
- Następnie wbijamy 2 jajka, mieszamy do połączenia składników.
- Dodajemy mąkę do masy i mieszamy.
- Kroimy drobno czekoladę i dodajemy do masy.
- Łączymy całość.
- Na tym etapie najlepiej użyć do tego rąk i chwilę to ciasto ugniatać w misce.
- Blaszkę wykładamy papierem.
- Bierzemy łyżkę ciasta, formujemy kulkę i ją trochę przygniatamy.
- Między ciastkami powinna być przerwa na około 3 cm, aby się nie posklejały w trakcie pieczenia.
- Na ciastka wykładamy po 2 precelki.
- Pieczemy w piekarniku ustawionym na 180 stopni.
- Grzanie góra-dół. Pieczemy przez około 15 minut.
- Po wyciągnięciu zostawiamy do wystygnięcia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl