Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kacper Kulpicki
Kacper Kulpicki | 

Oto nowy król nadmorskich przysmaków. Nowa moda nad Bałtykiem

57

Od Świnoujścia przez Mielno i aż po Władysławowo — na linii nadmorskich miejscowości święci triumfy nowy kulinarny przysmak. I choć pochodzi z Turcji, mowa wcale nie o kebabie. Ten smakołyk jest jeszcze mniej zdrowy, ale ludzie kupują go z wielką radością.

Oto nowy król nadmorskich przysmaków. Nowa moda nad Bałtykiem
sopot, molo, wakacje, urlop, wypoczynek, morze, bałtyk, turystyka (Adobe Stock, F8 \ Suport Ukraine)

Punktami obowiązkowymi podczas wakacji spędzanych nad polskim morzem są wizyty w lokalnych restauracjach. Do tej pory biesiada nie mogła obejść się bez ryby w panierce, frytek lub kebaba. Na deser zaś większość wybierała lody.

Ten zwyczaj przeszedł do przeszłości. Urlopowicze upodobali sobie coś jeszcze bardziej słodkiego. Zamiast świderków, lodów włoskich i gałkowych, zajadają się tureckimi chałwami i rachatłukum. Z czego dokładnie składa się drugi z wymienionych?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Najlepszy przepis na śniadanie bez chleba. Z jajkiem i mozzarellą dobrze zaczniesz dzień

Rachatłukum to tradycyjny deser prosto z Bliskiego Wschodu. Ma konsystencję galaretki lub żelki, a wytwarza się go głównie ze skrobi (np. mąki ziemniaczanej) i cukru. Dodatkowo posypuje wiórkami kokosów, cytrusów lub — co jeszcze bardziej zwiększa doznania — cukrem pudrem. Całość można dosmaczyć wodą różaną.

Najlepiej podawać go z herbatą, jednak nad morzem częściej podaje się go solo. Jedna porcja kosztuje ok. 9 zł. To jednak nie wszystko, w czym zaczęli specjalizować się właściciele stoisk ze słodyczami.

Rachatłukum
Rachatłukum (Getty Images, Fajrul Islam)

Nad Bałtykiem króluje kuchnia turecka. To nie tylko kebab

Kulinarnym hitem tego lata jest też brzmiący równie egzotycznie sucuk. To rodzaj podsuszonej i obficie przyprawionej kiełbasy z wołowiny lub jagnięciny. W smaku przypomina pikantne chorizo.

Sucuk podawany jest na ciepło, a najczęstszym dodatkiem jest granat, który nadaje daniu kwaśnego posmaku. Jak przyznają nadmorscy restauratorzy, to godny konkurent dla swojskiej kiełbasy z musztardą i cebulą.

Rachatłukum, sucuk i chałwy wypierają ze straganów także dobrze znane gofry z owocami. Mimo tego, że linia "turkish delight" jest jeszcze mniej zdrowa, wczasowicze nie patrzą na kalorie i są w stanie wydać kilka złotych więcej, by rozkoszować się obco brzmiącymi przekąskami. Mieliście już okazję ich spróbować?

Sucuk
Sucuk (Getty Images, miniwolf)
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nocne poszukiwania turystki i przysypany lawiną. Intensywny weekend ratowników TOPR
"Zełenski przeznaczony na śmierć". Odważna teoria politologa
Polska Agencja Kosmiczna padła ofiarą cyberataku. Minister: podjęto działania zabezpieczające
NATO bez USA? Jest reakcja z Polski na niepokojący wpis Elona Muska
Jest nowy sondaż dla CNN. Amerykanie ocenili Trumpa
Nie żyje 17-letnia uczestniczka "MasterChef Nastolatki". Ostatnio mówiła o pomaganiu innym
Celowa prowokacja Zełenskiego? Okazało się, kim jest reporter od pytania o garnitur
Papież Franciszek przemówił: dziękuję Bogu za to, że dał mi możliwość dzielenia się ciałem i duchem
Tragiczny finał poszukiwań 17-letniej uczestniczki programu telewizyjnego. W niedzielę znaleziono ciało
Pijany jechał z dziećmi. Stracił panowanie nad kierownicą
Nie tylko Aleksandra Mirosław. Kolejna Polka ze złotem we wspinaczce na czas
Tajne dokumenty wróciły do domu Trumpa. "Sprawiedliwość w końcu zwyciężyła"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić