Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kacper Kulpicki
Kacper Kulpicki | 

Oto nowy król nadmorskich przysmaków. Nowa moda nad Bałtykiem

57

Od Świnoujścia przez Mielno i aż po Władysławowo — na linii nadmorskich miejscowości święci triumfy nowy kulinarny przysmak. I choć pochodzi z Turcji, mowa wcale nie o kebabie. Ten smakołyk jest jeszcze mniej zdrowy, ale ludzie kupują go z wielką radością.

Oto nowy król nadmorskich przysmaków. Nowa moda nad Bałtykiem
sopot, molo, wakacje, urlop, wypoczynek, morze, bałtyk, turystyka (Adobe Stock, F8 \ Suport Ukraine)

Punktami obowiązkowymi podczas wakacji spędzanych nad polskim morzem są wizyty w lokalnych restauracjach. Do tej pory biesiada nie mogła obejść się bez ryby w panierce, frytek lub kebaba. Na deser zaś większość wybierała lody.

Ten zwyczaj przeszedł do przeszłości. Urlopowicze upodobali sobie coś jeszcze bardziej słodkiego. Zamiast świderków, lodów włoskich i gałkowych, zajadają się tureckimi chałwami i rachatłukum. Z czego dokładnie składa się drugi z wymienionych?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Najlepszy przepis na śniadanie bez chleba. Z jajkiem i mozzarellą dobrze zaczniesz dzień

Rachatłukum to tradycyjny deser prosto z Bliskiego Wschodu. Ma konsystencję galaretki lub żelki, a wytwarza się go głównie ze skrobi (np. mąki ziemniaczanej) i cukru. Dodatkowo posypuje wiórkami kokosów, cytrusów lub — co jeszcze bardziej zwiększa doznania — cukrem pudrem. Całość można dosmaczyć wodą różaną.

Najlepiej podawać go z herbatą, jednak nad morzem częściej podaje się go solo. Jedna porcja kosztuje ok. 9 zł. To jednak nie wszystko, w czym zaczęli specjalizować się właściciele stoisk ze słodyczami.

Rachatłukum
Rachatłukum (Getty Images, Fajrul Islam)

Nad Bałtykiem króluje kuchnia turecka. To nie tylko kebab

Kulinarnym hitem tego lata jest też brzmiący równie egzotycznie sucuk. To rodzaj podsuszonej i obficie przyprawionej kiełbasy z wołowiny lub jagnięciny. W smaku przypomina pikantne chorizo.

Sucuk podawany jest na ciepło, a najczęstszym dodatkiem jest granat, który nadaje daniu kwaśnego posmaku. Jak przyznają nadmorscy restauratorzy, to godny konkurent dla swojskiej kiełbasy z musztardą i cebulą.

Rachatłukum, sucuk i chałwy wypierają ze straganów także dobrze znane gofry z owocami. Mimo tego, że linia "turkish delight" jest jeszcze mniej zdrowa, wczasowicze nie patrzą na kalorie i są w stanie wydać kilka złotych więcej, by rozkoszować się obco brzmiącymi przekąskami. Mieliście już okazję ich spróbować?

Sucuk
Sucuk (Getty Images, miniwolf)
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Uchodzi za znienawidzonego. Jest lepszy niż kiedykolwiek wcześniej
Idealne do smażenia i do kanapek. Przepis na masło klarowane
Oburzyły ją seks-gadżety w chińskim sklepie. Mieszkanka Gdańska prosi o interwencję
Kosmiczna kwota. Tyle Rafael Nadal zarobił na kortach
Mają polskie korzenie. Będą kanonizowani. Papież podjął decyzję
Basen w Wielkopolsce zamknięty do odwołania. Wykryto groźną bakterię
Tajemnicze symbole na drzewach w Skandynawii. Kryją mroczną przeszłość
Rosjanie pokazali cel ataku jądrowego w Polsce. Gen. Polko: Sieją strach
Polacy jadą za granicę. Sprawdzamy, gdzie w tym roku można taniej polecieć
Kłopoty byłego reprezentanta Polski. Został zatrzymany przez CBA
Patent na zamrożone szyby w aucie. Zapomnij o skrobaniu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić