Kacper Kulpicki| 

Oto nowy król nadmorskich przysmaków. Nowa moda nad Bałtykiem

57

Od Świnoujścia przez Mielno i aż po Władysławowo — na linii nadmorskich miejscowości święci triumfy nowy kulinarny przysmak. I choć pochodzi z Turcji, mowa wcale nie o kebabie. Ten smakołyk jest jeszcze mniej zdrowy, ale ludzie kupują go z wielką radością.

Oto nowy król nadmorskich przysmaków. Nowa moda nad Bałtykiem
sopot, molo, wakacje, urlop, wypoczynek, morze, bałtyk, turystyka (Adobe Stock, F8 \ Suport Ukraine)

Punktami obowiązkowymi podczas wakacji spędzanych nad polskim morzem są wizyty w lokalnych restauracjach. Do tej pory biesiada nie mogła obejść się bez ryby w panierce, frytek lub kebaba. Na deser zaś większość wybierała lody.

Ten zwyczaj przeszedł do przeszłości. Urlopowicze upodobali sobie coś jeszcze bardziej słodkiego. Zamiast świderków, lodów włoskich i gałkowych, zajadają się tureckimi chałwami i rachatłukum. Z czego dokładnie składa się drugi z wymienionych?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Najlepszy przepis na śniadanie bez chleba. Z jajkiem i mozzarellą dobrze zaczniesz dzień

Rachatłukum to tradycyjny deser prosto z Bliskiego Wschodu. Ma konsystencję galaretki lub żelki, a wytwarza się go głównie ze skrobi (np. mąki ziemniaczanej) i cukru. Dodatkowo posypuje wiórkami kokosów, cytrusów lub — co jeszcze bardziej zwiększa doznania — cukrem pudrem. Całość można dosmaczyć wodą różaną.

Najlepiej podawać go z herbatą, jednak nad morzem częściej podaje się go solo. Jedna porcja kosztuje ok. 9 zł. To jednak nie wszystko, w czym zaczęli specjalizować się właściciele stoisk ze słodyczami.

Nad Bałtykiem króluje kuchnia turecka. To nie tylko kebab

Kulinarnym hitem tego lata jest też brzmiący równie egzotycznie sucuk. To rodzaj podsuszonej i obficie przyprawionej kiełbasy z wołowiny lub jagnięciny. W smaku przypomina pikantne chorizo.

Sucuk podawany jest na ciepło, a najczęstszym dodatkiem jest granat, który nadaje daniu kwaśnego posmaku. Jak przyznają nadmorscy restauratorzy, to godny konkurent dla swojskiej kiełbasy z musztardą i cebulą.

Rachatłukum, sucuk i chałwy wypierają ze straganów także dobrze znane gofry z owocami. Mimo tego, że linia "turkish delight" jest jeszcze mniej zdrowa, wczasowicze nie patrzą na kalorie i są w stanie wydać kilka złotych więcej, by rozkoszować się obco brzmiącymi przekąskami. Mieliście już okazję ich spróbować?

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić