Domowe pączki z czterech składników są pyszne, delikatne i bardzo miękkie. Nie potrzeba do nich drożdży. Przygotowuje się je w ekspresowym tempie, dlatego to idealny przepis dla każdego, kto nie lubi długo siedzieć w kuchni.
Pączki z 4 składników. Potrzebne składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- olej do smażenia.
Czytaj także: Mini pączki jogurtowe. Będą gotowe w kilkanaście minut
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pączki z 4 składników. Sposób przygotowania:
- mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia
- wbij jajka i dodaj serek waniliowy
- wszystko dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę
- do wysokiego garnka wlej około litr oleju i dobrze rozgrzej
- z przygotowanego ciasta uformuj kulki wielkości dłoni
- pączki wkładaj do garnka z rozgrzanym olejem i obsmażaj, aż z każdej strony uzyskają złotobrązowy kolor
Usmażone pączki dowolnie udekoruj. Można posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem. Można także nadziać je dżemem, bitą śmietaną lub karmelem. Doskonale smakują obtoczone w brązowym cukrze wymieszanym z cynamonem.