Pieczone sushi to te same składniki co w zwykłym sushi, które układa się warstwami, a następnie piecze. Głównym składnikiem jest ryż i znana japońska przyprawa firikake.
Pieczone sushi. Potrzebne składniki:
- ugotowany ryż
- 140 g paluszków krabowych, posiekanych w drobną kostkę
- 0,5 szklanki majonezu
- pół ogórka pokrojonego w kostkę
- 0,5 cebuli dymki pokrojonej w kostkę
- trzy łyżki przyprawy furikake
- opcjonalnie: arkusze nori, pokrojone awokado
Pieczone sushi. Sposób wykonania:
- rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza
- do innej miski dodaj majonez, paluszki, ogórka i zieloną cebulkę. Wieszaj, aż składniki dobrze się połączą
- naczynie żaroodporne wyłóż grubą warstwą ryżu
- posyp ryż połową przyprawy furikake
- następnie ułóż warstwę z paluszków krabowych
- wyłóż drugą warstwą ryżu i posyp pozostałą częścią furikake
- całość wstaw do piekarnika i piecz przez 10-15 minut
- podawaj z pokrojonym awokado, listkami nori lub sosem sojowym
Gotowe, smacznego! Jeśli spodobał ci się ten przepis, to koniecznie spróbuj także pumpkin spice latte oraz domowej quiche.
Zobacz także: Sprawdzony przepis na smaczną przekąskę. Kokosowe racuchy z jabłkami
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl