Ziemniaki z ogniska uwielbia niemal każdy. Smakują wyjątkowo dzięki specyficznemu, dymnemu aromatowi. Aby uzyskać ten efekt, wcale nie trzeba rozpalać ognia. Wystarczy zastosować jeden prosty trik, by przygotować je w domu.
Czytaj także: Zapiekane naleśniki. Prosty pomysł na szybki obiad
Przepis na pieczone ziemniaki jak z ogniska. Potrzebne składniki:
- 1 kg ziemniaków średniej wielkości
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka soli
Przepis na pieczone ziemniaki jak z ogniska. Sposób przygotowania
- Ziemniaki umyj, nie obieraj
- W misce wymieszaj mąkę z solą
- Wilgotne ziemniaki obtocz w tej mieszance
- Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Piecz w 200 stopniach przez około godzinę
Gotowe! Dzięki pieczeniu w "panierce" skórka ziemniaka zostaje chrupiąca, a wnętrze zostaje miękkie i pyszne. Znakomicie pasują z dodatkiem masła i odrobiny soli, można też podawać je z ulubionym sosem. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.