Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Piernik bez miksera. Przepis na ostatnią chwilę

2

Nie masz czasu na przygotowanie staropolskiego piernika? Ten przepis jest dla ciebie. Piernik jest miękki, delikatny i bardzo aromatyczny. A co najważniejsze możesz go zrobić nawet w ostatniej chwili przed Bożym Narodzeniem.

Piernik bez miksera. Przepis na ostatnią chwilę
Piernik bez miksera. (Getty Images)

Piernik kojarzy się z długim dojrzewaniem i czekaniem nawet kilku tygodni, aż będzie można go upiec. Często jednak nie mamy na to czasu w ferworze przygotowań do Bożego Narodzenia. Warto wtedy wykorzystać ten przepis na pyszne i szybkie ciasto. Ten piernik zrobisz bez miksera.

Piernik bez miksera. Potrzebne składniki:

Składniki na ciasto

  • pół szklanki mleka,
  • 230 g miodu,
  • 120 g masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 280 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • starta skórka z pomarańczy lub cytryny,
  • łyżeczka ekstraktu pomarańczowego.

Składniki na lukier

  • 2 łyżki wody,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • sok z cytryny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Szybki przepis na tradycyjny piernik. Pyszne i proste ciasto na Boże Narodzenie

Piernik bez miksera. Sposób wykonania:

  • składniki muszą być w temperaturze pokojowej
  • mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika
  • z cytryny lub pomarańczy zetrzyj skórkę
  • do rondelka wlej mleko, miód oraz umieść masło
  • wszystko podgrzej do rozpuszczenia masła
  • masę zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • do kolejnej miski wbij jajka, dodaj cukier i roztrzep
  • dodaj wcześniej startą skórkę i wymieszaj
  • następnie wlej zawartość rondelka i ponownie połącz z sobą składniki
  • do suchych składników wlewaj pomału mokre produkty cały czas mieszając
  • tortownicę lub keksówkę wysmaruj delikatnie masłem i oprósz bułką tartą, następnie wlej ciasto
  • blaszkę umieść w rozgrzanym do 160°C piekarniku i piecz przez około 45-50 minut do suchego patyczka
  • przygotuj lukier: wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj
  • kiedy piernik będzie gotowy i wystudzony polej go lukrem
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić