Piernik kojarzy się z długim dojrzewaniem i czekaniem nawet kilku tygodni, aż będzie można go upiec. Często jednak nie mamy na to czasu w ferworze przygotowań do Bożego Narodzenia. Warto wtedy wykorzystać ten przepis na pyszne i szybkie ciasto. Ten piernik zrobisz bez miksera.
Piernik bez miksera. Potrzebne składniki:
Składniki na ciasto
- pół szklanki mleka,
- 230 g miodu,
- 120 g masła,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 280 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- starta skórka z pomarańczy lub cytryny,
- łyżeczka ekstraktu pomarańczowego.
Czytaj także: Barszcz wigilijny według Magdy Gessler. Wyjdzie bezbłędny nawet na dzień przed kolacją
Składniki na lukier
- 2 łyżki wody,
- pół szklanki cukru pudru,
- sok z cytryny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Szybki przepis na tradycyjny piernik. Pyszne i proste ciasto na Boże Narodzenie
Piernik bez miksera. Sposób wykonania:
- składniki muszą być w temperaturze pokojowej
- mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika
- z cytryny lub pomarańczy zetrzyj skórkę
- do rondelka wlej mleko, miód oraz umieść masło
- wszystko podgrzej do rozpuszczenia masła
- masę zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostudzenia.
- do kolejnej miski wbij jajka, dodaj cukier i roztrzep
- dodaj wcześniej startą skórkę i wymieszaj
- następnie wlej zawartość rondelka i ponownie połącz z sobą składniki
- do suchych składników wlewaj pomału mokre produkty cały czas mieszając
- tortownicę lub keksówkę wysmaruj delikatnie masłem i oprósz bułką tartą, następnie wlej ciasto
- blaszkę umieść w rozgrzanym do 160°C piekarniku i piecz przez około 45-50 minut do suchego patyczka
- przygotuj lukier: wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj
- kiedy piernik będzie gotowy i wystudzony polej go lukrem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl