Piernik na bazie pomidorów stał się już klasykiem wśród wegańskich deserów. Ale receptura, według której przygotowywane jest ciasto, cieszy się powodzeniem nie tylko wśród osób rezygnujących w diecie z produktów odzwierzęcych. Pomidory nadają lekkości i sprawiają, że ciasto jest przyjemnie wilgotne, a ich zawartość w słodkim deserze dodaje mu wartości odżywczych. I na próżno szukać tu skojarzeń z sosem do pizzy lub keczupem. Piernik pomidorowy jest przyjemnie słodki i lekki.
Piernik pomidorowy. Potrzebne składniki:
- dojrzały banan
- puszka pomidorów krojonych
- pół szklanki oleju
- pół szklanki cukru
- dwie szklanki mąki
- przyprawa do piernika
- łyżka ciemnego kakao
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Piernik pomidorowy. Sposób przygotowania:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Kokosanki. Jeden trik wystarczy, aby ciasteczka były miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz
- W misce rozgnieć banana, dodaj pomidory z puszki, wlej olej, wsyp cukier. Całość zblenduj na gładką masę.
- W osobnym naczyniu połącz ze sobą suche składniki i dokładnie zmieszaj.
- Stopniowo przesiewaj przez sitko mąkę z przyprawami do miski z masą bananowo - pomidorową. I mieszaj, by nie utworzyły się grudki.
- Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni przez około trzy kwadranse.
- Wystudzone ciasto po wyjęciu z blachy można przekroić wzdłuż i posmarować w środku powidłami śliwkowymi lub dżemem wiśniowym.