Pierogi ruskie Jana Kuronia. Jeden składnik was zaskoczy

Pierogi ruskie to dla wielu z nas nieodłączny element wigilijnej wieczerzy. Najczęściej są przygotowywane z masłem i smażoną cebulką. Wypełniamy je farszem z ziemniaków, twarogu i cebuli. Jednak Jan Kuroń ma swój sposób na to, by miały niepowtarzalny smak.

Kucharz podzielił się swoim nietypowym przepisem na pierogiKucharz podzielił się swoim nietypowym przepisem na pierogi
Źródło zdjęć: © AKPA, Pexels

Swoim nietypowym przepisem na pierogi ruskie Jan Kuroń podzielił się w filmie na kanale Joanny Przetakiewicz na Instagramie. Razem z projektantką mody rozmawiali o wigilijnych potrawach i pokazali, jak przyrządzić pierogi ruskie z niecodziennym farszem.

Sposób Kuronia zaskakuje

Jan Kuroń ma także swój niezawodny przepis na przygotowanie ciasta na pierogi. Jedni wykorzystują do tego jajka, letnią wodę i olej. Inni wyrabiają je z dodatkiem mąki, wody i soli. Jan Kuroń natomiast do swojego ciasta dodaje roztopione masło i odrobinkę mleka. Po wyrobieniu odstawia na jakiś czas do lodówki. Ciasto przyrządzone w ten sposób jest elastyczne i sprężyste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na krokiety z pieczarkami

Sekretnym składnikiem farszu w pierogach Jana Kuronia jest... ser typu lazur. Ten ser z niebieską pleśnią nadaje całemu daniu wyrazistego smaku.

Pierogi ruskie z przepisu Jana Kuronia. Potrzebne składniki

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • szklanka wrzątku
  • 2,5 łyżki masła
  • 5 łyżek mleka
  • szczypta soli

Składniki na farsz

  • 500 g ziemniaków
  • duża cebula
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 70 g sera lazur
  • sól, pieprz

Pierogi ruskie z przepisu Jana Kuronia. Sposób przygotowania

  • Masło rozpuść w rondelku. Przesianą mąkę wsyp do miski, oprósz solą. Dodaj roztopione masło, wrzątek i szybko wyrabiaj łyżką. Następnie wlej mleko i wyrabiaj do uzyskania jednolitego i sprężystego ciasta. Ciasto włóż do lodówki na czas przygotowywania farszu.
  • Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Ziemniaki, twaróg i cebulę przepuść przez maszynkę do mięsa. Dodaj starty ser pleśniowy i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wykrawaj szklanką niewielkie kółka. Na środek każdego kawałka wyłóż niewielką ilość farszu, zlep brzegi. Pierogi wrzucaj na gorącą, osoloną wodę i gotuj około 3-4 minut, do wypłynięcia. Pierogi wyjmij łyżką cedzakową na talerz

I gotowe! Tak przygotowane pierogi serwujemy z masełkiem i zeszkloną na patelni cebulką. Jeśli nie chcesz ich podawać od razu, nie dodawaj masła i cebulki. Poczekaj, aż pierogi całkiem przestygną (może to trwać kilka godzin), zapakuj w siatkę foliową i włóż do zamrażalnika.

Wybrane dla Ciebie
Niezwykła pasterka w Tatrach. Gromadzi wiernych z całego kraju
Niezwykła pasterka w Tatrach. Gromadzi wiernych z całego kraju
Porównał Putina do kanibala. Rosyjski ksiądz ukarany
Porównał Putina do kanibala. Rosyjski ksiądz ukarany
Czekano na to 500 lat. Historyczna pasterka w Dublinie
Czekano na to 500 lat. Historyczna pasterka w Dublinie
Zemsta Ukraińców. Potężna eksplozja w Moskwie
Zemsta Ukraińców. Potężna eksplozja w Moskwie
Postawili to w lasach. Już wiadomo, co jest w środku
Postawili to w lasach. Już wiadomo, co jest w środku
Pojmali żołnierzy Kim Dzong Una. Ujawnili treść ich listu
Pojmali żołnierzy Kim Dzong Una. Ujawnili treść ich listu
Stanął przed kamerą i się zaczęło. "Radosne brykanie"
Stanął przed kamerą i się zaczęło. "Radosne brykanie"
Muniek broni rosyjskich sportowców w Polsce. "Lepiej dla nas niż dla Putina"
Muniek broni rosyjskich sportowców w Polsce. "Lepiej dla nas niż dla Putina"
Okrutne znalezisko w gdańskim lesie. "Nielegalny proceder"
Okrutne znalezisko w gdańskim lesie. "Nielegalny proceder"
Tu będą białe święta. Tak wygląda Zakopane
Tu będą białe święta. Tak wygląda Zakopane
Pracują od 7 do 20. Te sklepy czynne są w Wigilię
Pracują od 7 do 20. Te sklepy czynne są w Wigilię
Delfiny w Odrze. Jest rozpoznanie. Pomylili je z morświnami
Delfiny w Odrze. Jest rozpoznanie. Pomylili je z morświnami