O tym, że pierogi są czasochłonną i trudną do przygotowania potrawą najczęściej mówią ci, którzy nigdy nie próbowali ich przyrządzić. Wbrew obiegowym opiniom, to danie proste i łatwo wykonamy je zaledwie z kilku składników.
Kolejnym plusem jest różnorodność tego dania. Zależnie od przygotowanego farszu możemy przyrządzić pierogi jako wykwintny obiad lub prostą kolację. Te z kaszą gryczaną, świetnie sprawdzą się dla osób nie lubiących mięsnych potraw, nie obciążą także naszego portfela.
Pierogi z kaszą gryczaną. Potrzebne składniki:
Ciasto:
- szklanka letniej wody
- mąka pszenna (około dwie szklanki)
- szczypta soli do smaku
Farsz:
- gotowana kasza gryczana (może być saszetka lub resztki z wczorajszego obiadu)
- średnia cebula
- ulubione zioła (suszone lub świeże), najlepiej majeranek, oregano lub drobne liście tymianku
- 3-4 pieczarki lub garść ususzonych grzybów leśnych
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- szklanka bulionu (opcjonalnie)
- paski smażonego boczku lub kilka kawałków sera z niebieską pleśnią
Czytaj także: Chleb w słoiku. Wekowane pieczywo przetrwa miesiące
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi z kaszą gryczaną. Sposób przygotowania:
- Ciasto na pierogi wyrabiamy według sprawdzonego przepisu. Ważne, żeby woda użyta do wyrabiania ciasta miała odpowiednią temperaturę. W tym tkwi sekret idealnej konsystencji pierogów. Jeśli podczas wyrabiania ciasto jest zbyt ciężkie, można także dodać do niego łyżkę oleju.
- Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka na pierogi w preferowanym rozmiarze. Najlepiej użyć do tego kubka lub szklanki
- Kaszę gotujemy w bulionie lub ugotowaną łączymy z posiekaną cebulą i pieczarkami. Jeśli w przepisie używamy grzybów, trzeba namoczyć je godzinę wcześniej.
- Całość mieszamy z przyprawami. Smak farszu świetnie podkręci posiekany boczek lub odrobina sera, zależnie od preferencji.
- Farsz warto przepuścić przez maszynkę do mięsa, wtedy jego konsystencja będzie lepsza.
- Łyżeczką nakładamy go na wycięte z ciasta krążki. Pierogi sklejamy i gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie.
- Idealnie będą smakować 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię
Czytaj także: Chleb w słoiku. Wekowane pieczywo przetrwa miesiące