Do przygotowania placka z jabłkami potrzebujemy m.in. cynamonu czy gałki muszkatołowej. Takie korzenne przyprawy szczególnie smakują nam jesienią, kiedy na dworze jest zimno i deszczowo. Wtedy mało co rozgrzewa tak, jak gorące ciasto.
Przeczytaj także: Idealny jesienny deser! Przepis na puszyste ciasto dyniowe
Przepis na placek z jabłkami. Potrzebne składniki
- pół szklanki brązowego cukru
- pół szklanki białego cukru
- 4 łyżki mąki tortowej
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- sześć jabłek
- szczypta soku z cytryny
- dwie łyżki masła
- jedno jajko
- gotowe ciasto francuskie
Przeczytaj także: Napoleonka w 15 minut bez pieczenia. Zawsze się udaje
Przepis na placek z jabłkami. Sposób przygotowania
- Umyj, obierz, a następnie zetrzyj wszystkie jabłka. Na koniec skrop je sokiem z cytryny.
- W oddzielnej misce wymieszaj ze sobą mąkę i przyprawy. Dodaj do nich jabłka z sokiem i znowu wymieszaj.
- Z ciasta francuskiego wykrój kawałek, który będzie starczał zarówno na spód, jak i boki placka. Umieść go w blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym i wysmaruj masłem.
- Równomiernie rozprowadź nadzienie wewnątrz ciasta, a jego krawędzie zawiń do środka.
- Oddziel białko od żółtka i dokładnie ubij, a powstała w ten sposób pianę zetrzyj z cukrem.
- Z ciasta francuskiego wytnij kolejny kawałek, którym umieścisz na wierzchu. Następnie posmaruj go jajkiem z cukrem i przykryj folią aluminiową.
Przeczytaj także: Przepis na zdrowe brownie. Zdziwisz się, co daje się zamiast mąki
Piecz ciasto w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po upływie około 20-25 minut ciasto powinno być gotowe. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw je na kilka minut do ostygnięcia. Smak jabłek będzie doskonale komponować się z lodami lub polewą karmelową.