Placki ziemniaczane bez smażenia i tarcia to nie science fiction. Wystarczy zmienić nieco sposób przygotowywania słynnej potrawy, by uniknąć zbędnych kalorii i spróbować zupełnie nowej odsłony klasycznej potrawy. Jak przyrządzić placki ziemniaczane w piekarniku z użyciem tajemnego składnika? To proste!
Aby wykonać placki ziemniaczane w piekarniku, przede wszystkim musimy ugotować ziemniaki. Koniec z tarciem na tarce! Dodatkowo będą potrzebne... drożdże. Dzięki nim pyszne placki wyrosną w piekarniku i będą bardzo puszyste. Szczegółowy przepis znajdziecie poniżej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia. Lista składników
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 120 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- 2 jajka
- pieprz i sól - dla smaku
- śmietana do polania placków - wedle uznania
- szczypiorek do posypania gotowych placków
Czytaj także: Obrał ziemniaki i wziął wagę. Wnioski są druzgocące
Placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia. Sposób przygotowania
- Ugotowane ziemniaki przecedzamy przez praskę lub rozgniatamy specjalnym narzędziem.
- Drożdże rozcieramy ze śmietaną, jajkami i szczyptą soli.
- Następnie powstałą masę łączymy z ziemniakami.
- Dodajemy mąkę.
- Dosypujemy sól i pieprz.
- Całość dokładnie mieszamy i łączymy w jednolitą masę.
- Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
- Z powstałej masy ziemniaczanej formujemy placki - najlepiej zrobić kulę, a następnie rozgnieść ją na blaszce do pieczenia.
- Tak przygotowane placki wstawiamy do piekarnika na 30 min.
- Po tym czasie powinny być przypieczone i gotowe do jedzenia.
- Układamy placki na talerzu, dodajemy śmietanę i posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
- I gotowe. Pozostaje życzyć smacznego!