Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia. Tajemny składnik zmienia wszystko

68

Placki ziemniaczane bez smażenia? To możliwe! Wciąż będą puszyste i pyszne. Oszczędzimy sobie jednak zbędnych kalorii od tłustego oleju. Wystarczy jeden tajemny składnik, by przygotować pyszne placki ziemniaczane w piekarniku.

Placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia. Tajemny składnik zmienia wszystko
Placki ziemniaczane bez smażenia. Tajemny składnik zmienia wszystko! (Pixabay)

Placki ziemniaczane bez smażenia i tarcia to nie science fiction. Wystarczy zmienić nieco sposób przygotowywania słynnej potrawy, by uniknąć zbędnych kalorii i spróbować zupełnie nowej odsłony klasycznej potrawy. Jak przyrządzić placki ziemniaczane w piekarniku z użyciem tajemnego składnika? To proste!

Aby wykonać placki ziemniaczane w piekarniku, przede wszystkim musimy ugotować ziemniaki. Koniec z tarciem na tarce! Dodatkowo będą potrzebne... drożdże. Dzięki nim pyszne placki wyrosną w piekarniku i będą bardzo puszyste. Szczegółowy przepis znajdziecie poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Dodatkowy przepis. Szybkie placki ziemniaczane bez tarcia

Placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia. Lista składników

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 120 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • 2 jajka
  • pieprz i sól - dla smaku
  • śmietana do polania placków - wedle uznania
  • szczypiorek do posypania gotowych placków

Placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia. Sposób przygotowania

  • Ugotowane ziemniaki przecedzamy przez praskę lub rozgniatamy specjalnym narzędziem.
  • Drożdże rozcieramy ze śmietaną, jajkami i szczyptą soli.
  • Następnie powstałą masę łączymy z ziemniakami.
  • Dodajemy mąkę.
  • Dosypujemy sól i pieprz.
  • Całość dokładnie mieszamy i łączymy w jednolitą masę.
  • Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
  • Z powstałej masy ziemniaczanej formujemy placki - najlepiej zrobić kulę, a następnie rozgnieść ją na blaszce do pieczenia.
  • Tak przygotowane placki wstawiamy do piekarnika na 30 min.
  • Po tym czasie powinny być przypieczone i gotowe do jedzenia.
  • Układamy placki na talerzu, dodajemy śmietanę i posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
  • I gotowe. Pozostaje życzyć smacznego!
Autor: WIP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić