Po świętach Bożego Narodzenia zazwyczaj zostaje wiele jedzenia. Niektórzy wyrzucają je na śmietnik, popełniając tym samym ogromny błąd. Większość można zamrozić lub zamienić na zupełnie inne dania.
Czytaj także: Zostało ci kapusty? To danie sprawdzi się każdego dnia
Nie inaczej jest z rybą. Resztki można ugotować z warzywami i zrobić pyszną zupę warzywną. Ten lekki obiad zasmakuje każdemu.
Zupa rybna. Potrzebne składniki:
- resztki z pozostałości świątecznej ryby,
- 4 marchewki,
- 1/4 selera,
- pietruszka,
- cebula,
- ziarenka ziela angielskiego,
- 4 liście laurowe,
- sól,
- pieprz,
- koperek,
- 2 łyżki mąki,
- śmietana 18%.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Banalny przepis na warstwową sałatkę z pieczoną papryką i kurczakiem
Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
- wszystkie resztki oczyść i usuń ości ci
- umieść wszystko razem w garnku.
- marchew, seler, cebulę oraz pietruszkę obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki
- warzywa dodaj do garnka z rybą
- pora podziel na mniejsze części i umieść ze wszystkimi składniki
- dodaj do garnka ziele angielskie i liście laurowe
- wszystko zalej wodą i gotuj przez około 50 min.
- odcedź bulion
- większe części warzyw i rybę podziel na kawałki i umieść ponownie w bulionie
- do miseczki wlej zimną wodę i dodaj mąkę. Wymieszaj tak, aby nie było grudek
- wodę z mąką dodaj do bulionu cały czas mieszając
- w miseczce umieść 3 łyżki śmietany i 3 łyżki wywaru
- dokładnie wymieszaj i dodaj do zupy
- zupę podawaj ze świeżym koperkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: