Mandarynki, jedne z najchętniej wybieranych cytrusów, to nie tylko smakowita przekąska, ale i źródło cennych składników odżywczych. Są bogate w witaminy A, E oraz witaminy z grupy B - B2, B3 i B6, a ponadto zawierają tiaminę i kwas askorbinowy. Jedzenie mandarynek dostarcza organizmowi takich elementów jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.
Wybierając mandarynki, może się zdarzyć, że trafimy na kwaśne i niesmaczne owoce. Od czego zależy smak mandarynek? Zależy on od wielu czynników — począwszy od ich odmiany, na sposobie przechowywania kończąc. Na co zatem zwrócić uwagę wybierając mandarynki? Oto kilka wskazówek, które pomogą wam wybrać najsmaczniejsze owoce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak rozpoznać dobre mandarynki?
Wchodząc do sklepu, często zdajemy się na przypadek, wybierając owoce. Jednak mandarynki zasługują na szczególną uwagę. Najpierw przyjrzyj się ich wyglądowi. Skórka mandarynki powinna być jędrna, błyszcząca i soczyście pomarańczowa.
Unikaj owoców, których skórka wydaje się pomarszczona i przylega mocno do owocu, bądź jest twarda, ponieważ świadczy to o tym, że owoce nie są świeże. Nie wybieraj też mandarynek, których skórka jest blada lub zielona, gdyż wskazuje to na to, iż są niedojrzałe i nie będą smaczne. Najlepiej by skórka ostawała delikatnie od miąższu, co świadczy, że owoc jest soczysty.
Następnym krokiem jest sprawdzenie zapachu. Dojrzałe mandarynki posiadają intensywny, owocowy aromat. Brak zapachu może być sygnałem ostrzegawczym dotyczącym ich świeżości.
Aby sprawdzić świeżość mandarynek, dobrze jest zajrzeć w miejsce, gdzie znajduje się ślad po ogonku. Najlepiej, by było białe. Brązowy kolor może świadczyć o tym, że mandarynka jest nieświeża.
Dobrze jest też ocenić kształt mandarynki. Im owoc jest bardziej okrągły, tym większa szansa, że jest słodki.
Kiedy już wizualnie ocenisz mandarynki, nie zapomnij sprawdzić ich wagi. Owoce te powinny wydawać się ciężkie w stosunku do swoich rozmiarów, co wskazuje na pełne soku wnętrze. Jeśli są lekkie, to może to sugerować, że są już przesuszone.
Zakup mandarynek wymaga odrobiny dokładności, by cieszyć się ich pełnią smaku. Przede wszystkim, zaleca się wybór owoców sprzedawanych luzem. Taki sposób zakupu pozwala na dokładną ocenę jakości każdej sztuki, co jest trudniejsze przy zakupach owoców w siatkach, gdzie mogą ukrywać się mniej smaczne owoce.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.