Babka ziemniaczana to tradycyjna potrawa z Białorusi, ale jest bardzo powszechnie znana na Podlasiu. W różnych regionach kraju może być nazywana kartoflakiem, blaszakiem, bugajem czy rejbakiem. Babka ziemniaczana może być daniem głównym, ale jest także doskonałym dodatkiem do mięs i surówek.
Babka ziemniaczana. Potrzebne składniki:
- 2,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 250 g boczku (surowy lub wędzony)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka gorącego mleka
- przyprawy: majeranek, sól, pieprz
Babka ziemniaczana. Sposób przygotowania:
- obierz ziemniaki, umyj je i zetrzyj na tarce. Następnie połóż na sitku i odsącz wodę
- pokrój boczek w kosteczkę i wrzuć na patelnię
- gdy tłuszcz z boczku zacznie się wytapiać, dodaj posiekaną drobno cebulkę i lekko podsmaż
- na patelnię dodaj ziemniaki i wszystko razem podsmaż
- zagotuj szklankę mleka i dodaj do patelni
- masę odstaw na bok i poczekaj, aż lekko przestygnie
- dodaj olej, sól i pieprz oraz majeranek
- do masy dodaj jajka i dokładnie wymieszaj, a następnie masę przełóż do formy
- babkę włóż do piekarnika na 180 stopni i piecz przez około 60 minut (jeśli po tym czasie nie jest dopieczona, pozostaw ją na kolejne 10-15 minut)
Zobacz także: Curry z kalafiora. Sposób na pyszny obiad w kilka chwil
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: