Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Pokazali "dary lasu". Mało kto wie, że można je jeść

11

Mało kto wie, że są jadalne, a znaleźć można je w każdym lesie. Czerwone owoce borówki brusznicy polecają Lasy Państwowe i proponują je w niecodziennym wydaniu. Zdaniem leśników leśne owoce najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu albo... trzymane w kamiennym garnku.

Pokazali "dary lasu". Mało kto wie, że można je jeść
Borówka Brusznica. Mało popularny przysmak z lasu polecany przez leśników (Facebook, Pixabay, Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Radomiu)

Spacerując po lesie trudno powstrzymać się na widok dojrzałych malin, jeżyn albo borówek. Bezwiednie zrywamy te drobne owoce i zjadamy prosto w krzaczka delektując się ich smakiem.

Okazuje się, że jadalnych "darów lasu" jest o wiele więcej niż może nam się na co dzień wydawać. O jednym z gatunków, który odszedł lata temu do przysłowiowego lamusa postanowiły przypomnieć Lasy Państwowe.

Chodzi o czerwone owoce borówki brusznicy zwanej też pod nazwą "gogodze" . To gatunek owoców jagodowych, które możemy spotkać podczas leśnych spacerów. Jej owoce rosną w gronach na drobnych, wiecznie zielonych krzewinkach.

Owoce o orzeźwiającym, nieco gorzko-kwaskowatym smaku są bardzo trwałe, a to dzięki zawartości kwasu benzoesowego. Znajdziecie je na krzewinkach nawet zimą - czytamy na fanpejdżu Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Radomiu.

Leśnicy dodają, że w Polsce roślina najczęściej rośnie w borach sosnowych, "Szczególnie lubi dobrze doświetlone polany, obrzeża lasów czy młode nasadzenia drzew - uprawy leśne. Można ją też spotkać na torfowiskach, wrzosowiskach jak i w innych miejscach o kwaśnych glebach" - podkreślają.

Przy okazji zdradzają kilka przepisów na przetwory z wykorzystaniem tych owoców:

Można z niej z dodatkiem gruszek zrobić doskonałe przetwory do mięsa, serów czy po prostu jako dodatek do pieczywa, naleśników, sosów czy jogurtu. Wystarczy sparzyć wrzątkiem borówki, a następnie smażyć z cukrem i gruszkami - zachęcają.

I dodają, że dawniej na wsiach regionu tak przygotowane brusznice trzymano w kamiennym garnku i stopniowo zużywano jako dodatek do pokarmów.

Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 13.03.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Broń atomowa w Polsce? Oto co myślą Polacy
Przejechał na czerwonym świetle. Winny ukarany. "To wykroczenie"
Rosja oskarży Ukrainę o naruszenie rozejmu? Tak przewiduje Kijów
Zaniedbywał konie, nie szanował turystów. Decyzja po ujawnieniu nagrań
O krok od śmierci. Kreatywność uratowała jej życie
Jak dostać czerwoną kartkę w 15 sekund? Prezentuje młody piłkarz
Mistrz Polski poleciał do Belgii. W toalecie czekał absurd
Zakop na grządkach z bratkami. Będą kwitły całe lato
Nie żyje Halina Kolińska, bohaterka Powstania Warszawskiego. Miała 101 lat
"Imitacja działań pokojowych". Kreml krytykuje propozycję rozejmu w Ukrainie
Które produkty warto jeść na czczo, a które lepiej omijać?
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić