Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Polacy źle gotują parówki. Kucharz pokazuje, jak robić to poprawnie

18

Przygotowanie parówek wydaje się być dziecinnie proste, lecz wiele osób popełnia błędy. Na ten temat wypowiedział się Piotr Ogiński, tworzący treści na kanale "Kocham Gotować". Na swoim kanale na YouTube opublikował film, w którym zdradza poprawny sposób gotowania parówek.

Polacy źle gotują parówki. Kucharz pokazuje, jak robić to poprawnie
Gotowanie parówek wcale nie jest oczywistością. Wielu z nas robi to źle (Adobe Stock)

Ogiński wprowadza widzów do tematu, mówiąc: "Większość Polaków przez całe życie źle gotuje parówki". Ostrzega, że smażenie czy pieczenie parówek to zły pomysł, ponieważ mogą one zawierać substancje takie jak azotany i azotyny. Gdy osiągną temperaturę powyżej 130 stopni Celsjusza, przekształcają się w nitrozoaminy, które są potencjalnie rakotwórcze. Najlepszym sposobem jest więc tradycyjne przygotowywanie parówek w wodzie.

Jak prawidłowo ugotować parówki?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Parówki. Ile w nich mięsa?

Ogiński zaznacza, że parówek nie powinno się również gotować w wysokich temperaturach. Tłumaczy, że to powoduje utratę smaku, a w ekstremalnych przypadkach — może prowadzić do ich pęknięcia. To wpływa więc nie tylko na wygląd, ale także walory smakowe parówek.

Jak poprawnie przygotować ten popularny przysmak, często spożywany na śniadanie? Aby uniknąć tych problemów, kucharz radzi najpierw podgrzać wodę w garnku do 75 stopni Celsjusza i następnie włożyć do niej parówki. Kluczowe jest utrzymanie temperatury pomiędzy 72 a 75 stopni. Parówki są gotowe do spożycia, kiedy ich temperatura wynosi 60 stopni Celsjusza.

Zobacz także: Źle gotujesz Parówki!

Ogiński dodatkowo przypomina, że warto wybierać parówki dobrej jakości, które zawierają minimum 90% mięsa, by cieszyć się ich pełnym smakiem. W przeciwnym razie na nasz talerz może trafić produkt zawierający mniej wartości odżywczych.

Warto także szukać parówek, które mają krótki skład - dzięki temu z pewnością unikniemy produktów, które posiadają dodatki w postaci sztucznych aromatów czy konserwantów. Dobrym wyborem będą także parówki pozbawione fosforanów czy azotanów, a także charakteryzujące się niską zawartością tłuszczu i soli.

Makłowicz ma swoją wizję na gotowanie parówek

Okazuje się, że inni znani fachowcy w zakresie kulinariów także mają swoje sposoby na gotowanie parówek. Robert Makłowicz, znany kucharz, prezentuje zbliżoną metodę. Pozostawia wodę do wrzenia i wtedy dodaje parówki, zostawiając je na maksymalnie 5 minut w wodzie. Podkreśla również, że należy unikać gotowania parówek, aby nie pękały.

Autor: ACG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
TVN odwoła się od kary KRRiT. "To godzi w wolność słowa"
Leśnicy przeszukują lasy. Chodzi o groźne szkodniki
Jak zrobić czarny czosnek? Przepis na niezwykły dodatek do dań
Tak odstraszysz gołębie z balkonu. Prosty i skuteczny sposób
Uderzyła w Ukrainę. Miasto zaatakowane międzykontynentalną rakietą balistyczną
W PRL-u dzieci się nim zajadały. Poznaj przepis na kultowy przysmak
TVN ukarany przez KRRiT za reportaż o o. Tadeuszu Rydzyku
Kasjerka Biedronki wrzuciła nagranie z pracy. Internauci zachwyceni
Włosy w roli głównej. Rozwiąż krzyżówkę pełną fryzjerskich zagadek
Wypadek kolejowy w Kuźni Raciborskiej Zderzyły się dwa pociągi
Dramat kelnerki w Korei Północnej. Reżim dał o sobie znać
Niepewność marszałka. Czy Szymon Hołownia może liczyć na głos żony?
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić