Choć rollsy zazwyczaj kojarzymy w wersji z cynamonem, doskonale smakują też w opcji wytrawnej. Pomidorowe ciasto i kremowy serek to połączenie doskonałe. Idealne na letnią przekąskę czy do zabrania ze sobą na obiad w terenie.
Przepis na pomidorowe rollsy. Składniki:
- 3 pomidory
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- łyżeczka drożdży w proszku
- pęczek szczypiorku
- 220 g serka naturalnego
- masło do smażenia
Czytaj także: Pieczone sushi z TikToka. Nowa wersja japońskiego dania
Przepis na pomidorowe rollsy. Wykonanie:
- Pomidory zblenduj dokładnie, dodaj mąkę, drożdże i zagnieć ciasto
- Odstaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
- Po tym czasie ugniataj ciasto minutę, rozwałkuj w kwadrat o grubości ok. 1 cm
- Szczypiorek posiekaj, wymieszaj z serkiem
- Serkiem wysmaruj ciasto, zawiń w roladę i pokrój na kawałki o wielkości ok 4 cm
- Piecz bułeczki przez ok. 20 min w temp. 180 stopni
- Na patelni rozgrzej masło, podsmaż bułeczki z każdej strony
Czytaj także: Prawdziwe ziemniaki po włosku. Dodaj parmezan
Zobacz także: Kurczak w cieście naleśnikowym
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl