Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Karolina Woźniak | 
aktualizacja 

Pomysł na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka makaronowa pasticcio

5

Zapiekanka makaronowa pasticcio to danie kuchni greckiej. Z prostych składników można stworzyć bardzo dobre i sycące danie.

Pomysł na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka makaronowa pasticcio
Pasticcio to tradycyjna potrawa kuchni greckiej. (Getty Images, REDA&CO)

Sama nazwa "pasticcio" pochodzi z języka włoskiego. Tak określało się pieczone ciasta na słono, którymi składnikami było mięso, ryby lub makaron. Taką zapiekankę makaronową można również znaleźć również w kuchni greckiej, egipskiej, tureckiej, maltańskiej i cypryjskiej.

Wykonanie zapiekanki makaronowej nie zajmuje dużo czasu, a wszystkie składniki są łatwo dostępne. Potrawa idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad z rodziną.

Zapiekanka makaronowa pasticcio. Potrzebne składniki:

  • 1 cebula
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki włoskiej oliwy z oliwek
  • 75 ml czerwonego wina
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • sól jodowana
  • pieprz
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g makaronu penne
  • 25 g masła
  • 25 g mąki
  • 500 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • 200 g sera feta

Zapiekanka makaronowa pasticcio. Sposób przygotowania:

  • Cebulę posiekaj, mięso podsmaż na rozgrzanej oliwie
  • Dodaj cebulę i poczekaj aż się zeszkli
  • Dolej czerwone wino, dodaj pomidory
  • Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj sól, pieprz i oregano
  • Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do sosu
  • Wszystko gotuj przez ok. 15 minut i mieszaj od czasu do czasu
  • Makaron penne ugotuj z poleceniami na opakowaniu
  • W międzyczasie roztop masło, dodaj mąkę i wszystko podsmażaj
  • Dodaj mleko, sól, pieprz, gałkę muszkatałową
  • Wszystko gotuj przez 5 minut
  • Formę żaroodporną wysmaruj oliwą, wyłóż makaron jako pierwszą warstwę
  • Na makaron nałóż sos i później sos beszamelowy
  • Warstwy układaj na przemian
  • Rozdrobnij fetę i posyp nią pasticcio
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i włóż zapiekankę na 40 minut

I gotowe! Czas przygotowania zapiekanki jest krótki, a jej wykonanie nie należy do najtrudniejszych.

Zobacz także: Tradycyjna mizeria. Zobacz, jak urozmaicić jej smak

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kontrowersyjne oświadczenie nt. sprzętu WOŚP. Prawniczka: nie mają mocy prawnej
Zagrożenie zdrowia i życia. Rodzina błaga o pomoc w odnalezieniu 22-latki
Nowy kalendarz ferii zimowych. "Ceny spadną"
Dramatyczna akcja służb na Podkarpaciu. Przysypany mężczyzna
Seniorzy masowo tracą pieniądze. Myślą, że idą na bezpłatne badania
Iga Świątek zagra w kolejnej rundzie. Teraz mecz z Niemką
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
Zaginęła prawniczka z Lublina. Rodzina zwróciła się z apelem do kierowców
Termin mija w niedzielę. Koniec TikToka w USA
Jeździsz samochodem? Do tych miast lepiej się nie wybieraj
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić