Sama nazwa "pasticcio" pochodzi z języka włoskiego. Tak określało się pieczone ciasta na słono, którymi składnikami było mięso, ryby lub makaron. Taką zapiekankę makaronową można również znaleźć również w kuchni greckiej, egipskiej, tureckiej, maltańskiej i cypryjskiej.
Czytaj także: Ekspresowa sałatka z brokułów. Wystarczą 3 składniki
Wykonanie zapiekanki makaronowej nie zajmuje dużo czasu, a wszystkie składniki są łatwo dostępne. Potrawa idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad z rodziną.
Zapiekanka makaronowa pasticcio. Potrzebne składniki:
- 1 cebula
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 2 łyżki włoskiej oliwy z oliwek
- 75 ml czerwonego wina
- 2 puszki krojonych pomidorów
- sól jodowana
- pieprz
- 2 łyżeczki oregano
- 2 ząbki czosnku
- 300 g makaronu penne
- 25 g masła
- 25 g mąki
- 500 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- tłuszcz do posmarowania formy
- 200 g sera feta
Zapiekanka makaronowa pasticcio. Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj, mięso podsmaż na rozgrzanej oliwie
- Dodaj cebulę i poczekaj aż się zeszkli
- Dolej czerwone wino, dodaj pomidory
- Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj sól, pieprz i oregano
- Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do sosu
- Wszystko gotuj przez ok. 15 minut i mieszaj od czasu do czasu
- Makaron penne ugotuj z poleceniami na opakowaniu
- W międzyczasie roztop masło, dodaj mąkę i wszystko podsmażaj
- Dodaj mleko, sól, pieprz, gałkę muszkatałową
- Wszystko gotuj przez 5 minut
- Formę żaroodporną wysmaruj oliwą, wyłóż makaron jako pierwszą warstwę
- Na makaron nałóż sos i później sos beszamelowy
- Warstwy układaj na przemian
- Rozdrobnij fetę i posyp nią pasticcio
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i włóż zapiekankę na 40 minut
I gotowe! Czas przygotowania zapiekanki jest krótki, a jej wykonanie nie należy do najtrudniejszych.
Zobacz także: Tradycyjna mizeria. Zobacz, jak urozmaicić jej smak
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.