Nikt nie ma wątpliwości, że pierogi stały się już naszą narodową potrawą. Czy na święta, czy bez okazji - pierogi są zawsze dobrym pomysłem na obiad. Znudziły Ci się te klasyczne ruskie, z mięsem czy z kapustą i grzybami? Spróbuj wyśmienitych pierogów z kurkami.
Przepis na pierogi z kurkami. Potrzebne składniki:
Farsz:
- 750 g świeżych kurek
- 2 duże cebule
- 1 łyżka smalcu/ oleju lub masła
- sól
- pieprz
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej typ 500
- ok. 1 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju ub masła
- sól
- pieprz
Przepis na pierogi z kurkami. Sposób wykonania:
Farsz:
- Kurki należy dokładnie opłukać i oczyścić
- Gotuj kurki na małym ogniu przez około pół godziny w osolonej wodzie
- Odlej wodę, kurki ostudź i dokładnie posiekaj na mniejsze kawałeczki
- Cebulę pokrój w kostkę i smaż na rozgrzanym smalcu do zeszklenia
- Dodaj pokrojone kurki i duś wszystko razem przez 5 minut
- Przypraw solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia
Ciasto:
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól, masło i jajko. Do masy stopniowo dodawaj ciepłą wodę i wyrób ciasto
- Ciasto rozwałkuj i szklanką wycinaj w nim kółka. Do środka nakładaj farsz z kurek i zalep brzegi
- Pierogi wrzucaj na gotującą się wodę. Gotuj przez ok. 3 minuty
Zobacz także: Smalec wegetariański. Dosłownie palce lizać!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl