Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
oprac. Monika Katarzyna Krupska | 
aktualizacja 

Poprawia pamięć i chroni przed rakiem. Zalety owsianki

63

Są górskie, zbożowe i błyskawiczne. Płatki owsiane kosztują kilka złotych i każdy ma je w kuchni. Można je dodawać do ciast, ciasteczek, a nawet robić z nich kotlety. Ale najlepiej przygotować z nich owsiankę, którą zjemy na śniadanie.

Owsianka dostarcza do organizmu dużo energii
Owsianka dostarcza do organizmu dużo energii (123RF.COM)

Mówi się, że śniadanie to najważnejszy posiłek w ciągu dnia. Wielu dietetyków podrekśla, że pierwszy posiłek nie tylko ma ponownie rozbudzić nasz metabolizm, ale i dać nam spory zastrzyk energii na cały dzień. Dlatego wielu sportowców na śniadanie je płatki owsiane. Bo są one bogate w węglowodany, zawierają dużo błonnika, a także wit. E, B1, biotyny, miedzi czy magnezu. Taka bomba zdrowotna dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych aminokwasów. Pojedynczy kubek zawiera, aż 6 gramów czystego białka.

Owsianka ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, dlatego wskazane jest jedzenie jej codziennie (nawet, gdy nie jesteśmy sportowcami). Nie tylko poprawia naszą pamięć, ale i przeciwdziała narastającemu zmęczeniu czy rozdrażnieniu. Owies zawiera także substancje działające antydepresyjnie i likwiduje zły nastrój. Według wielu naukowców codziennie jedzenie owsianki wydłuższa długość życia oraz chroni przed astmą dziecięcą. Owsianka jest bogatym źródłem błonnika, zapobiega m.in. powstawaniu raka piersi. Również stabilizuje poziom cukru we krwi, a także zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Jedzenie owsianki zmniejsza ryzyko niewydolności serca, chorób sercowo-naczyniowych oraz obniża poziom cholesterolu.

Zobacz także: Zobacz też: Dlaczego warto jeść owsiankę?

Owocowe i warzywne

Przepis na słodką owsiankę jest banalnie prosty. Do miski wystarczy wsypać ok. 40 gramów płatków i należy zalać je wrzątkiem. Potem dodajemy do tego ulubione owoce np. jabłka, banany czy pomarańcze i całość mieszczamy. Aby urozmaicić naszą owsiankę możemy dodać ok. 10 gram białka (dla sportowców), łyżeczkę nasion chia czy siemienia lnianego.

Jeśli mamy ochotę na owsiankę w pikantniejszym wydaniu, to owoce zamieniamy na warzywa. Ulubione warzywa np. paprykę, marchewkę czy pomidory kroimy w słupki lub ćwiartki i wrzucamy na patelnię. Dusimy je przez kilka minut na małym ogniu, a następnie dodajemy do nich sparzone wcześniej płatki owsiane. Całość możemy przyprawić solą, pieprzem lub papryką ostra.

Z owsianki możemy także przygotować napój. Do 500 ml wody wystarczy dodać pięć łyżek płatków owsianych i całość należy zblendować. Naszą miksturę przelewamy przez sitko, doprawiamy solą lub cukrem i wstawiamy do lodówki. Taki napój dostarczy nam dużo błonnika, możemy go dodać do naszej słodkiej owsianki lub po prostu pić.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 22.02.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Tragiczny wypadek w Tatrach. Turysta zginął po upadku z wysokości
Mieszkali w namiocie w Łodzi. Kobieta jest w ósmym miesiącu ciąży
Tu matka Madzi z Sosnowca odsiaduje karę więzienia. Takie warunki ma Katarzyna W.
Zaskakujący finał poszukiwań 71-latka. Znaleźli go w lodowatej rzece
Pożar domu w Boruszowicach. Policjanci zdążyli w ostatniej chwili
Bytom. Mężczyzna i pięć nastolatek zatrzymani na ogródkach działkowych
Wjechał w armatkę śnieżną w Krynicy-Zdroju. 13-latek nie żyje
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić