Zupa-krem z pora to świetna alternatywa dla popularnych zup. Nie dość, że jest pyszny, to bardzo sycący, rozgrzewa, a dodatkowo zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka, poprawia trawienie, a także chroni przed przeziębieniem. To idealny posiłek, na coraz chłodniejsze, jesienne wieczory.
Zupa z pora. Składniki:
- 3 duże pory - po "obraniu" do 600 g
- mały kawałek selera korzeniowego - do 100 g
- 1 mała marchewka - do 100 g
- 1 korzeń pietruszki - 200 g
- 3 średnie ziemniaki - 350 g
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki delikatnej oliwy
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3 szklanki bulionu lub wody - 750 ml
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- pół płaskiej łyżeczki pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Zupa z pora. Wykonanie:
- Umyj dokładnie gotowe do krojenia pory i osusz. Każdego pora pokrój w cienkie krążki
- Pory podsmaż w garnku na maśle i oliwie
- Podsmażaj je około siedem minut na średniej mocy palnika. Garnka nie przykrywaj przykrywką, a pory mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki
- Dodaj obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku
- Całość zamieszaj i podsmażaj jeszcze trzy minuty
- Ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę umyj i obierz, a następnie pokrój w kostkę
- Do garnka z porem i czosnkiem wlej kolejno trzy szklanki wody lub też domowego bulionu warzywnego
- Dodaj też pokrojone w kostkę warzywa
- Garnek przykryj przykrywką
- Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika do takiej, by zupa lekko "mrugała"
- Gotuj ją przez 20 minut - po tym czasie warzywa powinny być już miękkie
- Jeśli widzisz, że zupa jest za gęsta (odparowało za dużo wody), to dodaj jeszcze pół szklanki bulionu
- Do zupy dodaj przyprawy: dwie płaskie łyżeczki soli; jedną płaską łyżeczkę cukru; pół płaskiej łyżeczki pieprzu oraz sporą szczypta gałki muszkatołowej
- Wlej też trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- Całość zamieszaj i podawaj ciepłe
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl