Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Powodują miażdżycę. O 80 proc. zwiększają ryzyko zawału

7

Sposób, w jaki odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na kondycję naszego serca i układu krążenia. Dlatego, żeby uniknąć rozwoju poważnych chorób, należy ograniczyć do minimum lub całkowicie zrezygnować ze spożywania niektórych produktów. Dowiedz się, jaką żywności powinniśmy omijać szerokim łukiem.

Powodują miażdżycę. O 80 proc. zwiększają ryzyko zawału
Niektóre wędliny lepiej omijać z daleka (Getty Images, Bruce Yuanyue Bi)

Czerwone mięso

Lekarze i dietetycy z całego świata od dawna ostrzegają przed regularnym sięganiem po wieprzowinę, baraninę czy wołowinę i radzą, żeby zastąpić te produkty chudym mięsem drobiowym. Czerwone mięso (zwłaszcza smażone) jest bogatym źródłem tłuszczów nasyconych, których nadmiar w diecie podnosi poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Z kolei zaburzenia lipidowe sprzyjają pojawieniu się zmian miażdżycowych oraz wystąpieniu zawału serca i udaru mózgu. Szczególnie groźne dla naszego zdrowia są przetworzone produkty spożywcze takie jak pasztety, konserwy, parówki i niektóre wędliny.

Fast foody

Uwielbiana przez wiele osób żywność typu fast food jest bardzo smaczna, powszechnie dostępne i łatwa w przygotowaniu. Na tym jednak kończą się zalety frytek, hamburgerów, cheeseburgerów i nuggetsów. Tego rodzaju produkty nie przedstawiają praktycznie żadnych wartości odżywczych, a poza tym są bogate w sól, cukier, puste kalorie oraz szkodliwe tłuszcze trans. Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne przeprowadziło badania, z których wynika, że jednorazowe spożywanie fast foodów w ciągu tygodnia, podnosi ryzyko rozwoju niedokrwiennej choroby serca nawet o 20 proc. To schorzenie może prowadzić do zawału serca, a nawet do przedwczesnego zgonu. Zdaniem ekspertów u klientów fast foodów, którzy bywają w tego typu lokalach przynajmniej 4 razy w tygodniu, prawdopodobieństwo wystąpienia poważnych incydentów kardiologicznych wzrasta do 80 proc.

Cukier

Nadmierne spożywanie cukru podnosi ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, cukrzycy, próchnicy zębów i stanów zapalnych w naszym organizmie. Jak się okazuje, przyczynia się również do pojawienia się dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego. Pamiętajmy, że tzw. biała śmierć znajduje się nie tylko w naszej cukiernicy, ale także w ciastkach, batonikach, różnego rodzaju deserach i gotowych wyrobach piekarniczych. Nierzadko zawierają one również tłuszcze trans oraz tańszy zamiennik cukru, jakim jest syrop glukozowo-fruktozowy.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić