Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Powodują miażdżycę. O 80 proc. zwiększają ryzyko zawału

7

Sposób, w jaki odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na kondycję naszego serca i układu krążenia. Dlatego, żeby uniknąć rozwoju poważnych chorób, należy ograniczyć do minimum lub całkowicie zrezygnować ze spożywania niektórych produktów. Dowiedz się, jaką żywności powinniśmy omijać szerokim łukiem.

Powodują miażdżycę. O 80 proc. zwiększają ryzyko zawału
Niektóre wędliny lepiej omijać z daleka (Getty Images, Bruce Yuanyue Bi)

Czerwone mięso

Lekarze i dietetycy z całego świata od dawna ostrzegają przed regularnym sięganiem po wieprzowinę, baraninę czy wołowinę i radzą, żeby zastąpić te produkty chudym mięsem drobiowym. Czerwone mięso (zwłaszcza smażone) jest bogatym źródłem tłuszczów nasyconych, których nadmiar w diecie podnosi poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Z kolei zaburzenia lipidowe sprzyjają pojawieniu się zmian miażdżycowych oraz wystąpieniu zawału serca i udaru mózgu. Szczególnie groźne dla naszego zdrowia są przetworzone produkty spożywcze takie jak pasztety, konserwy, parówki i niektóre wędliny.

Fast foody

Uwielbiana przez wiele osób żywność typu fast food jest bardzo smaczna, powszechnie dostępne i łatwa w przygotowaniu. Na tym jednak kończą się zalety frytek, hamburgerów, cheeseburgerów i nuggetsów. Tego rodzaju produkty nie przedstawiają praktycznie żadnych wartości odżywczych, a poza tym są bogate w sól, cukier, puste kalorie oraz szkodliwe tłuszcze trans. Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne przeprowadziło badania, z których wynika, że jednorazowe spożywanie fast foodów w ciągu tygodnia, podnosi ryzyko rozwoju niedokrwiennej choroby serca nawet o 20 proc. To schorzenie może prowadzić do zawału serca, a nawet do przedwczesnego zgonu. Zdaniem ekspertów u klientów fast foodów, którzy bywają w tego typu lokalach przynajmniej 4 razy w tygodniu, prawdopodobieństwo wystąpienia poważnych incydentów kardiologicznych wzrasta do 80 proc.

Cukier

Nadmierne spożywanie cukru podnosi ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, cukrzycy, próchnicy zębów i stanów zapalnych w naszym organizmie. Jak się okazuje, przyczynia się również do pojawienia się dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego. Pamiętajmy, że tzw. biała śmierć znajduje się nie tylko w naszej cukiernicy, ale także w ciastkach, batonikach, różnego rodzaju deserach i gotowych wyrobach piekarniczych. Nierzadko zawierają one również tłuszcze trans oraz tańszy zamiennik cukru, jakim jest syrop glukozowo-fruktozowy.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Janusz Palikot w szpitalu. "Czekam na diagnozę"
"Patrzcie pod nogi". Leśnik nie dowierzał, chwycił za telefon
Przyznała opiekę nad Sarą ojcu. Ujawnili nazwisko
Zbigniew Ziobro zatrzymany. Policja szukała go w jego domu
Wyławia ciała z rzek. Ocenił szanse na znalezienie ofiar tragedii w Waszyngtonie
Incydent podczas kolędy w Iławie. Interweniowała policja
Namocz gąbkę i włóż do przegródek pralki. Uciążliwy problem zniknie
Kolbuszowa. Bójka nauczyciela z uczniem. Psycholog: "Dyskwalifikujące"
Atak ukraińskich dronów. Uderzyli w największą rafinerię ropy w Rosji
Miały przed sobą całe życie. Młodziutkie siostry zginęły w katastrofie
Nie tylko do gotowania. Tak wykorzystasz popularną przyprawę
Ksiądz do niewierzących. W takiej sytuacji nie zgodzi się na pogrzeb
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić