Paluchy wiedźmy to klasyk, którego absolutnie nie może zabraknąć na halloweenowym party. Odstręczający widok powykrzywianych palców zakończonych brązowym migdałem przyprawia o dreszcze. Ale czyż nie o to nam chodzi w ten wyjątkowy wieczór? Anglosaska tradycja, na dobre zadomowiła się w naszej kulturze, a halloweenowe party pełne wiedźm, duchów czy wampirów chętnie obchodzą zarówno dzieci jak i dorośli. Jak przygotować ciasteczka, które są nieodzowną częścią tej tradycji?
Paluchy wiedźmy. Potrzebne składniki:
- Kostka zimnego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Szklanka obranych ze skórki migdałów
- Czerwony lukier
Paluchy wiedźmy. Sposób przygotowania:
- Masło posiekaj nożem i zmieszaj z mąką w misce lub w specjalnej makutrze do wyrabiania ciasta. Następnie połącz z jajkiem, wsyp cukier puder i proszek do pieczenia.
- Wyrabiaj ciasto aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, dodaj do niego sól, aby podkręcić słodki smak. Możesz też wykorzystać kilka kropel ulubionego ekstraktu. Dobrze do paluchów wiedźmy będzie pasował aromat waniliowy lub z migdałów.
- z wyrobionego już ciasta zrób drobne kulki. Rozpłaszcz je następnie na blaszce i uformuj w kształt palców.
- Migdały sparz wrzątkiem i przekrawaj na pół. Następnie każdą połówkę ułóż w formie paznokcia na gotowych do wypieku ciasteczkach.
- Jeśli masz w domu czerwony lukier, warto wykorzystać go i kilkoma kroplami skropić końcówki palców, tak by wyglądały na odcięte ze śladami krwi. Taki zabieg sprawi, że ciasteczka będą jeszcze bardziej przerażające.
- Tak przygotowane paluchy wiedźmy wsadź do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Piecz około kwadransa
Zobacz także: Prosto z grilla. Low & slow
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl