Ciasto cielaczek składa się z warstw — kakaowej i mocno czekoladowej oraz trochę słodszej — serowej. To bardzo prosty deser, a składniki można znaleźć w każdym sklepie. Koniecznie wypróbuj!
Czytaj także: Sernik pieczony na wodzie. Obłędnie puszysty i kremowy
Ciasto cielaczek. Potrzebne składniki:
Ciasto:
- 1 kostka masła
- 300 g cukru
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 4 łyżki wody
Masa serowa:
- 500 g sera białego
- szklanka cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 100 g masła
- 2 jajka
Ciasto cielaczek. Sposób wykonania:
- przyrządź ciasto czekoladowe: do rondelka włóż kostkę masła, kakao, ekstrakt waniliowy i wodę
- garnek postaw na ogniu i zagotuj, a następnie odstaw na bok do schłodzenia
- białka oddziel od żółtek i białka wstaw do lodówki
- gdy mieszanka kakaowa przestygnie, dodaj do niej żółtka, mąkę i proszek do pieczenia
- zmiksuj wszystko na gładką konsystencję
- białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem
- przygotuj masę serową: wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj
- do tortownicy wylej masę kakaową, a następnie nakładaj na nią łaty masy serowej (ciasto możesz także wykładać w tortownicy naprzemiennie)
- piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 60 min
- gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem
Zobacz także: Smacznego: przepis na deser chia z mlekiem kokosowym i mango
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl