Granita kawowa to pyszny deser prosto z Sycylii. Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników ani umiejętności. Świetnie smakuje i orzeźwia w upalne dni.
Czytaj także: Smażone lody. Przepis na niezwykły deser
Granita kawowa. Potrzebne składniki:
- 200 g cukru pudru
- 600 ml wody
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 600 ml bardzo mocnej kawy
Granita kawowa. Sposób przygotowania:
- do rondelka wlej wodę i wsyp cukier
- podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, bez mieszania gotuj jeszcze 5 min
- wystudź wodę z cukrem, a następnie dodaj aromat i kawę
- przelej wszystko do metalowego pojemnika i wstaw do zamrażarki
- od czasu do czasu przemieszaj wszystko widelcem, tak aby granita konsystencją przypominała pokruszony lód
- przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i świeżą miętą
I gotowe! Oprócz granity spróbuj także tradycyjnego włoskiego tiramisu oraz spaghetti ai frutti di mare. Smacznego!
Zobacz także: Pysze, faszerowane pomidory. Pomysły, które zachwycą każdego smakosza
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl