Łatwy i szybki deser? Brzmi jak poezja. Ale właśnie taki był ten, który był tak uwielbiany przez marszałka Piłsudskiego. Jest słodki, pyszny i wyczarujesz go ze składników, które masz w swojej lodówce lub spiżarni. Ostrzegamy - znika z talerzy bardzo szybko!
Ulubiony deser marszałka Piłsudskiego. Składniki:
- 300 g konfitury jabłkowej lub pieczonych jabłek z cynamonem
- 5 czerstwych bułeczek (np. kajzerek)
- 250 ml śmietanki 36%
- 10 żółtek
- 100 g masła
- skórka otarta z 1 cytryny
- 3 łyżki cukru
- 2 garści posiekanych orzechów włoskich
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Ulubiony deser marszałka Piłsudskiego. Wykonanie:
- Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wysmaruj połową masła.
- Bułki pokrój w dużą kostkę lub porwij na kawałki.
- Połowę z nich wyłóż na dno foremki.
- Na nich ułóż prażone jabłka i garść posiekanych orzechów.
- Następnie przykryj je pozostałymi kawałkami bułki.
- Na wierzchu ułóż plasterki masła.
- Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę.
- Dodaj do nich śmietankę oraz skórkę z cytryny.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Tak powstałą masą zalej bułki z jabłkami.
- Wierzch formy posyp pozostałymi orzechami włoskimi.
- Całość piecz przez godzinę w temperaturze 110 stopni Celsjusza.
- Leguminę podawaj przestudzoną z dodatkową porcją jabłek lub lodów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl