Słodkim smakiem ciastek czekoladowych mogą cieszyć się zarówno weganie, jak i miłośnicy tradycyjnej kuchni. Produkty pochodzenia zwierzęcego z tego przepisu łatwo można zastąpić ich roślinnymi odpowiednikami.
Przeczytaj także: Internetowy hit. Ciasto z czekoladek Kinder i Nutelli
Przepis na ciastka czekoladowe. Potrzebne składniki:
- kostka masła
- szklanka brązowego cukru
- pół szklanki kakao
- szklanka wiórków czekoladowych
- dwie szklanki mąki tortowej
- dwa jajka
Przeczytaj także: Przepis na zdrowe brownie. Zdziwisz się, co daje się zamiast mąki
Przepis na ciastka czekoladowe. Sposób przygotowania:
- Wyjmij masło z lodówki i pozostaw na 20 minut w miejscu o temperaturze pokojowej, aby skutecznie je zmiękczyć.
- Miękkie masło ubij z cukrem, aż uzyskasz jednolitą i puszystą masę. Dodaj do niej jajka, a następnie dokładnie zetrzyj.
- Do uzyskanej masy dodaj mąkę i kakao. Zagnieć ciasto i połącz z wiórkami czekoladowymi.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie podziel ciasto na mniejsze części, które rozłożysz na papierze do pieczenia lub umieścisz w blaszce wysmarowanej masłem.
Ciastka będą gotowe po upływie maksymalnie 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciastka na kilka minut, aby lekko ostygły.
Zobacz także: Zobacz też: Sernik na zimno
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl