Sałatka (surówka) coleslaw jest znanym, szczególnie na zachodzie Europy dodatkiem do rozmaitych dań. W Polsce możemy znać ją głównie z jedzenia poza domem - często dodaje się ją np. do kebabów, dań w barach w rodzaju KFC czy w orientalnych knajpkach.
Przepis na tę, wywodzącą się z kuchni holenderskiej, surówkę jest jednak bardzo prosty. Niewielka ilość składników sprawia też, że możemy dużo z nią eksperymentować, dodając kolejne dodatki. Podstawą są trzy elementy - kapusta, marchew oraz majonez.
Czytaj także:
Przepis na surówkę coleslaw - składniki
- Pół główki kapusty białej
- Jedna średniej wielkości marchew
- Pół cebuli
- 4 łyżki stołowe majonezu
- Sól i pieprz do smaku
Przepis na surówkę coleslaw. Składniki opcjonalne:
- Pół łyżki octu winnego
- Trzy łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- 1/2 soku z cytryny
- Koperek, natka pietruszki i inne zioła do smaku
Przepis na surówkę coleslaw. Sposób przygotowania:
- Umyć kapustę, obrać z zewnętrznych liści i wykroić głąb, czyli środek kapusty.
- Przekroić kapustę na pół i drobno poszatkować. Wrzucić do miskii. Posiekać cebulę i zetrzeć marchew na tarce, po czym dodać do kapusty.
- Dodać majonez, sól, pieprz oraz opcjonalne przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Smacznego! Przygotowanie potrawy powinno nam zająć nie więcej niż 10 minut.