Kurczak przygotowany z poniższego przepisu może stać nawet 12 miesięcy. Najlepiej przechowywać go w lodówce. Później wystarczy tylko ugotować ziemniaki, przygotować surówkę i odgrzać mięso.
Sposób na przechowywanie mięsa. Składniki:
- 4 kg mięsa z kurczaka (najlepiej udka)
- 4 łyżeczki soli
- czarny pieprz
- papryka mielona
- 4 łyżki octu
- 4 cebule
- pęczek pietruszki
Czytaj także: Tanie i proste. Turecki placek z ziemniakami i serem
Sposób na przechowywanie mięsa. Wykonanie:
- Przygotuj słoiki na mięso, muszą być czyste i wyparzone
- Mięso dokładnie umyj i osusz
- Wrzuć mięso do miski, wrzuć wszystkie składniki oprócz cebuli i pietruszki, wymieszaj dokładnie
- Cebulę pokrój w plasterki, a pietruszkę posiekaj
- Na dnie słoika połóż 3-4 plasterki cebuli i łyżeczkę pietruszki
- Mięso układaj w słoiku ciasno
- Na górę również połóż plasterek cebuli i trochę pietruszki
- Zakręć słoiki, włóż do większego garnka i gotuj na średnim ogniu pod przykryciem ok. 5 godzin
- Słoiki powinny się zawekować, a po ostudzeniu w środku powinna powstać galaretka z mięsnego tłuszczu
- Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu maksymalnie przez 12 miesięcy
Zobacz także: Prosty przepis na pyszne bułki. Przygotujesz je błyskawicznie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl