W upalne, letnie popołudnia nie ma nic lepszego, niż zimny napój. Do jego przygotowania warto wykorzystać owoce, których popularność wzrasta o tej porze roku – na przykład arbuzy. Sprawdzą się nie tylko jako składniki sałatki czy soczyste przekąski, lecz także baza do shake'a.
Przeczytaj także: Przepis na mleko skondensowane. Idealne jako deser i polewa do ciast
Shake arbuzowy – potrzebne składniki
- jeden średniej wielkości arbuz
- 1/5 szklanki mleka – jeśli preferujesz kuchnię wegańską, wybierz kokosowe lub migdałowe
- kostki lodu
- opcjonalnie: kilka kropel soku z cytryny
- opcjonalnie: liść mięty
Shake arbuzowy – sposób przygotowania
- Umyj i podziel arbuz na mniejsze kawałki. Wytnij z niego miąższ, który następnie pokrój w drobną kostke.
- Tak przygotowane kawałki arbuza dodaj do mleka. Całość zmiksuj za pomocą blendera, aby oba składniki się połączyły.
- Dorzuć do mleka i arbuza kostki lodu, a następnie powtórz cały proces.
Przed podaniem warto dodać do shake'a liść mięty lub pokropić napój kilkoma kroplami soku z cytryny. Pamiętaj, że należy go jak najszybciej wypić – w przypadku zwłoki lód wkrótce się rozpuści, co negatywnie wpłynie na smak.