Babeczki czekoladowo-kawowe to idealna propozycja, jeśli potrzebujemy łatwego w przygotowaniu, ale efektownego deseru. Na ich słodki smak składają się nie tylko kawa i czekolada, lecz także cynamon, który dodaje ciastu korzenny posmak.
Przeczytaj także: Przepis na orzechowe muffiny. Pomysł na prosty deser
Przepis na babeczki czekoladowo-kawowe – potrzebne składniki
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka soli oczyszczonej
- 5 łyżek kakao
- 3 łyżki cynamonu
- pół szklanki kawy rozpuszczalnej
- 1/3 kostki masła
- tabliczka mlecznej czekolady
- 1/4 szklanki brązowego cukru
Przeczytaj także: Przepis na czekoladowe muffiny. Prosty deser gotowy w 15 minut
Przepis na babeczki kawowo-czekoladowe – sposób przygotowania
- W misce umieść wszystkie sypkie składniki, a następnie dokładnie je wymieszaj.
- W oddzielnym naczyniu utrzyj masło z kawą. Połącz je z sypkimi składnikami i mieszaj, aż utworzą jednolitą masę.
- Posiekaj mleczną czekoladę na drobne kawałki i połącz z ciastem.
- Podziel ciasto na mniejsze kawałki, które umieścisz w foremkach.
Przeczytaj także: Przepis na babeczki z orzechami. Wystarczą tylko trzy składniki
Gdy zużyjesz już całe ciasto, wstaw foremki do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz je przez 20-25 minut. Ich smak będzie doskonale komponował się z polewą czekoladową, lodami lub bitą śmietaną.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.